U fokusu

Trebale bi nastupati samo u zaštitnim kapicama

Trebale bi nastupati samo u zaštitnim kapicama

Antonio Bronić/Pixsell

Zagreb je nedavno bio domaćin Europskog prvenstva vateroplista i plutajućih sisa,  barem ako je suditi prema napisima iz medija. I dok je javna televizija vješto ignorirala prenošenje utakmica vaterpolistica, drugi su mediji  svoj prostor ustupili  ovom grubom sportu u verziji nježnijeg spola. Tako su Kad grudi zaplivaju! Ili Neposlušne grudi i guze-što su sve vaterpolistice pokazale u Zagrebu- neki od naslova koji se bave njihovim badićima i neposlušnim dijelovima tijela. Kako stoji u objašnjenju, kad već nisu igrom, oduševile su badićima. Osim što su nas redovito obavještavali o Zgodnim dupinkama  u problemima i kostimima koji pokazuju previše, mediji su nas pozvali i da zavirimo u njihovu svlačionicu.

-Rijetko tko se može pohvaliti da je pogledao utakmicu ovog sporta rezerviranog za robusne muškarce, ali nema sumnje da će popularnost rapidno porasti. Ne zbog igre, koliko zbog igračica- jedan je od brojnih oštroumnih novinarskih komentara popraćenih fotografijama ispalih grudi vaterpolistica.

Za razliku od svojih kolegica, robusni  su igrači  bili u fokusu medijske pažnje zbog igre. Tako ih nismo imali prilike doživjeti u kontekstu igrica pod vodom, niti nam je ponuđena fotogalerija s njihovim neposlušnim guzama. Snažni dečki s tetovažama u kupaćim gaćicama bio je jedan od rijetkih članaka koji se bavi njihovim izgledom.

Istim temama mediji su se bavili i 2008. godine na Olimpijskim igrama u Pekingu. –Plutajuće sise na ženskom vaterpolu: kako su se lopte viška našle u olimpijskom bazenu?– začuđeno su se i tada pitali šaljivi novinari.

Hrvatska je dobila žensku reprezentaciju tek prije godinu dana, a čine ju djevojke iz nekoliko ženskih vaterpolo klubova. Iako su znale da od vaterpola neće moći živjeti, te da će uložiti mnogo, a dobiti jako malo, nisu posustale. Ljubav prema sportu koji je do tada bio namjenjen isključivo muškarcima, ipak je bila prejaka.

Igrale su samo jedno ljeto- Hrvatski vaterpolo savez ih nije prijavio za kvalifikacije na Europsko prvenstvo 2012. godine, jer se za njih nema novaca. -Ne možete očekivati rezultate, ako ne ulažete- rekla je Ana Marija Reić Kranjac, jedna od najboljih hrvatskih vaterpolistica.

Iako su mediji rado obavještavali o njihovim badićima,  većina ih je nekako  zaboravila priopćiti ovu vijest. Ali ne tako davno,  rado su  dali savjet:  –Nezgode se ne bi događale kada bi vaterpolistice nastupale samo u zaštitnim kapicama.