Vijesti

29.09.2010. 11:08:22

Kako povećati učinkovitost sustava prevencije i suzbijanja nasilja nad ženama

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova preporuča

Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora je slijedom rasprave i zaključaka sa tematske sjednice Odbora održane dana 21. rujna 2010., na kojoj su sudjelovali brojni predstavnici/e nadležnih institucija kao i nevladinih organizacija i koja je bila posvećena pitanju  prevencije nasilja u obitelji i učinkovitosti sustava psiho-socijalnog tretmana nasilnika, uputio je Vladi RH, te nadležnim ministarstvima i ostalim državnim tijelima preporuke kako bi se povećala učinkovitost sustava prevencije i općenito suzbijanja nasilja nad ženama i u obitelji.

Izdvajamo neke od preporuka: razviti sustavni odgojno-obrazovni program o nenasilju, toleranciji, nediskriminaciji i ravnopravnosti, a koji bi se provodio kroz cijeli odgojno-obrazovni sistem (od vrtića do kraja školovanja); inzistirati na poduzimanju mjera prema svima odgovornima koji su propustili raditi prema svojim zakonskim obvezama i ovlaštenjima; uvesti obveznu financijsku participaciju počinitelja nasilja u psiho-socijalnom tretmanu, čime bi preuzeli barem djelomičnu odgovornost za svoje ponašanje; za vrijeme trajanja tretmana ne bi trebalo dopuštati kontakte nasilnika i članova obitelji (susreti i druženja), što treba produžiti u slučaju da nasilnik ne pohađa tretman ili ne mijenja ponašanje...

Ujedno je izražena nada da će se navedeni set preporuka uvažiti i uključiti u rad svih nadležnih tijela, kao i kod izrade novih strategija i programa borbe jer jedino zajedničkim naporima i prije svega koordinirano, te suradnjom vladinog i nevladinog sektora, se mogu u sustavnom smislu napraviti ozbiljni koraci u cilju prevencije i suzbijanja nasilja nad ženama i u obitelji.

 

Tagovi: nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odbor za ravnopravnost spolova, preporuke, sabor

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

jk:
"Strucnjak" strikes again, proslijedjujem reakciju sudionika okruglog stola:

Poštovani svi,
kao sudionik sjednice i čovjek koji 5 godina provodi psihosocijalni tretman počinitelja obiteljskog nasilja želim reći da se ne slažem da među preporukama ostane sljedeća:
"za vrijeme trajanja tretmana ne bi trebalo dopuštati kontakte nasilnika i članova obitelji (susreti i druženja), što treba produžiti u slučaju da nasilnik ne pohađa tretman ili ne mijenja ponašanje";
Ovako formulirana preporuka je neprecizna, nejasna i neprovediva. Naime, većina počinitelja nasilja tijekom tretmana ostaje u obitelji i kod većine su kontakti s članovima obitelji zapravo poželjni jer imaju prilike primjeniti ono što uče u tretmanu. Neki od njih paralelno s tretmanom nasilnog ponašanja mogu, uz dogovor s partnericom sudjelovati u partnerskoj ili obiteljskoj terapiji. U nekim slučajevima u tretman dolaze oboje partnera (kad je nasilje bilo uzajamno), u nekim slučajevima počinitelj nasilja je žena, u nekima djeca prema roditeljima, a u nekima roditelji prema djeci. Samo kod onih počinitelja za koje se procijeni da mogu ugroziti žrtvu ili drugog člana obitelji zabrana kontakta je opravdana. Zabranu izriče sud (a može i policija prije pokretanja prekršajnog postupka): zabrana približavanja žrtvi nasilja, zabrana uznemiravanja ili uhođenja, te udaljenje iz stana/kuće.

Nisu svi počinitelji obiteljskog nasilja isti, niti su slučajevi nasilja isti, pa ni mjere koje se prema njima poduzimaju ne smiju biti iste.

S poštovanjem,
Dragan Jusupović


30.09.2010. 16:23

Stup srama

Iz drugih medija

AEM