U fokusu

Od Kuće europske mode do Kuće europske sramote

Radnice Kamenskog štrajkaju glađu

Jedna po jedna padaju tvrtke u tekstilnoj industriji. Sada je na redu nekoć glasovito Kamensko. Dvadeset radnica počelo je štrajkati glađu. Plaća za oko 600 zaposlenih nije uplaćena od svibnja, a Kamensko u ovom trenutku državi, radnicima i dobavljačima duguje više od 30 milijuna kuna. Sumnjaju da u pozadini njihova sloma stoji nečiji interes za zemljište u središtu Zagreba, na kojem se nalazi njihova tvornica. Nekoć tekstilni div sada je, očito, na izdisaju. Veliki naručitelj iz Njemačke, s kojim je Kamensko imalo ugovorene miljunske narudžbe, i sam je proljetos završio u stečaju. Što hitniji stečaj traži i većina radnica.

Radnice Kamenskog štrajkaju glađu

Jedna po jedna padaju tvrtke u tekstilnoj industriji. Sada je na redu nekoć glasovito Kamensko. Dvadeset radnica počelo je štrajkati glađu. Plaća za oko 600 zaposlenih nije uplaćena od svibnja, a Kamensko u ovom trenutku državi, radnicima i dobavljačima duguje više od 30 milijuna kuna. Sumnjaju da u pozadini njihova sloma stoji nečiji interes za zemljište u središtu Zagreba, na kojem se nalazi njihova tvornica. Nekoć tekstilni div sada je, očito, na izdisaju. Veliki naručitelj iz Njemačke, s kojim je Kamensko imalo ugovorene miljunske narudžbe, i sam je proljetos završio u stečaju. Što hitniji stečaj traži i većina radnica – vjeruju da im je to jedini način da dođu do teško odrađenih plaća.

Proteklu noć su provele pod vedrim nebom na Trgu Francuske Republike  u Zagrebu. Okupljene radnice odlučile su ovu i svaku iduću ovu i svaku idući noć provesti pred tvornicom, a ujutro na vrijeme biti  na poslu, I to zbog straha od gubitka radnog mjesta. Njih dvadeset štrajka glađu, glavni razlog je taj da oko 600 zaposlenika/ica od svibnja nije dobilo plaću.

Draženka Đaković, tekstilna radnica: “Nije nam se obratio nitko iz Uprave, ne nude nam nikakva rješenja osim onih lažnih obećanja koja slušamo već mjesecima  jednostavno mi njima više ne vjerujemo. Mi tražimo samo svoje plaće, evo već peti mjesec radimo besplatno i želimo samo da budemo plaćene za svoj rad, da više ne radimo besplatno. Sumnjamo na to da velikim dioničarima nije u cilju nastavak proizvodnje nego samo ta atraktivna lokacija koja se nalazi u Reljkovićevoj 8.

Ne znamo kako ćemo dalje. Ostati ćemo tu dok budemo mogle. Nadamo se da će netko vidjeti naše probleme. Uputile smo apel uredu predsjednika i uredu gospođe Jadranke Kosor. Jedino na ovaj način vidimo izlazak iz situacije.”