U fokusu

Novinar Eugen Jakovčić oslobođen optužbi

“Ante Novak je redikul” nije kazneno djelo

Jakovčića, koji od siječnja 2009. ne radi na splitskoj televiziji, već je zaposlen u centru ‘Documenti’ u Zagrebu, oslobađajuća presuda obradovala je ne toliko zbog činjenice da neće biti novčano kažnjen te da je sudske troškove dužan podmiriti Ante Novak, koliko zbog poruke koju je takvom presudom sutkinja Lipanović poslala javnosti. – Ponašanje ne samo Ante Novaka već cijele njegove obitelji, prvenstveno kćerke Hloverke Novak-Srzić, opasno je za slobodno i neovisno novinarstvo. Činjenica da je Novak uspio u tome da budem kazneno gonjen samo zbog svoje izjave očiti je znak pomanjkanja senzibiliteta prema novinarima.

“Ante Novak je redikul” nije kazneno djelo

Sutkinja makarskog Općinskog suda Miroslava Lipanović presudila je kako splitski novinar i bivši urednik i voditelj emisije ‘Cenzura’ na TV Jadranu Eugen Jakovčić nije počinio kazneno djelo protiv časti i ugleda makarskog dogradonačelnika Ante Novaka. Jakovčića, koji od siječnja 2009. ne radi na splitskoj televiziji, već je zaposlen u centru ‘Documenti’ u Zagrebu, oslobađajuća presuda obradovala je ne toliko zbog činjenice da neće biti novčano kažnjen te da je sudske troškove dužan podmiriti Ante Novak, koliko zbog poruke koju je takvom presudom sutkinja Lipanović poslala javnosti.

– Ponašanje ne samo Ante Novaka već cijele njegove obitelji, prvenstveno kćerke Hloverke Novak-Srzić, opasno je za slobodno i neovisno novinarstvo. Činjenica da je Novak uspio u tome da budem, ne prekršajno, nego kazneno gonjen samo zbog svoje izjave očiti je znak pomanjkanja senzibiliteta prema novinarima. Oslobađajućom presudom javnosti je, na moje zadovoljstvo, poslana poruka da se ljudima poput Ante Novaka, unatoč njihovim pritiscima i novcu kojeg imaju, ipak može stati u kraj – komentirao je Jakovčić.
Podsjetimo, problem je nastao kad je Jakovčić u emisiji ‘Cenzura’ emitiranoj 17. veljače 2006. u studiju ugostio urednika Makarske kronike Anđelka Ercega i novinarku Ljubicu Letinić. Tema emisije bio je težak položaj novinara, pogotovo u manjim sredinama, a direktan povod napad na Ercega kojeg je nekoliko dana prije emisije sudac Predrag Trutin pretukao u restoranu Porat. Tada je Jakovčić konstatirao kako se takvi napadi na novinare u Makarskoj nisu događali ni u vrijeme ‘redikula Ante Novaka’.

Odmah po završetku emisije uslijedili su pritisci na direktora TV Jadrana kao i osobno na Jakovčića koji se, pak, Novaku odmah u idućoj emisiji ispričao. No, Novaku isprika nije bila dovoljna satisfakcija, već ga je odlučio kazneno goniti zbog okaljane časti i ugleda.
Na makarskom Općinskom sudu održana su samo dva ročišta, jedno početkom prošle godine, kada su uzeti iskazi obiju stranaka u sporu te drugo pretprošlog tjedna, kada je sutkinja Lipanović nakon završnih riječi odvjetnika donijela presudu.