Vijesti

15.09.2010. 10:32:36 (zaklada.civilnodrustvo.hr/HINA)

Diskriminacija djece?

U Njemačkoj sve češće tužbe protiv jaslica zbog buke

(Foto: gettyimages.com)

U Njemačkoj raste broj tužbi protiv jaslica i dječjih vrtića te su neke od tih ustanova morale iseliti ili zatvoriti jer su djeca previše bučila, a sve je to odraz društva koje stari i postaje nesnošljivo prema djeci, ocjenjuju roditelji i udruge. Ponekad dvije strane postignu kompromis kao u slučaju jedne četvrti u sjevernom dijelu Hamburga gdje je udruga koja upravlja privatnim dječjim vrtićem "Bubamara" pristala sagraditi 2,60 metara visok zid koji stanare štiti od buke koju stvaraju djeca dok se igraju u dvorištu. Osim zida, stanari su s udrugom potpisali sporazum da djeca "ne smiju dolaziti vikendom i da vrtić smije upisati najviše 55-ero djece".

Zadnjih su godina sve češće tužbe protiv jaslica i dječjih vrtića te vlada želi donijeti novi pravilnik o njihovoj gradnji, piše agencija AFP i navodi da je u Berlinu jedan dječji vrtić odustao nakon četiri godine duge pravne bitke sa susjedom kojemu je smetala buka.

U Hamburgu su dvije ustanove dobile dopuštenje da upišu samo 25-ero djece, iako im kapaciteti omogućuju smještaj 40-ero djece. "Živimo u društvu u kojem djeca više nisu dio kolektivnog krajobraza", objasnila je zastupnica socijaldemokrata Marlene Rupprecht.
 
Sa 651.000 djece rođene u 2009., Njemačka je dosegnula najnižu stopu rasta pa se u odnosu na 1964. broj novorođenčadi prepolovio. Prije 20 godina bez djece je bilo samo 12 posto žena u dobi od 40 do 44 godine, a 2008., 21 posto. Samo polovica ispitanih Nijemaca drži da djeca "obogaćuju" njihov život, prema studiji Saveznog instituta za istraživanje stanovništva.
 
"Kada se djeca igraju i smiju, to je izraz radosti, a ne štete i ne može se usporediti s bukom gradilišta", kaže Paula Honkanen-Schoberth, čelnica Njemačkog saveza za zaštitu djece i poziva ljude na promjenu. Ona dodaje kako se "često obitelji žale da žive u okružju koje ne voli djecu", pa im u sandučiće za pisma ubacuju poruke kako im smetaju dječja kolica na stubištima i slično.
Grad Berlin zbog toga je donio lokalni zakon "kojim se tolerira" buka djece u ime "njihova procvata". No to ide teško pa djeca u susjedstvu čak ruše cijenu stana, tvrde neki vlasnici te iznose podatak da stan gubi do 20 posto vrijednosti ako se u prizemlju zgrade otvore jaslice.

Tagovi: buka, djeca, dječji vrtići, njemačka

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM