U fokusu

Festivali ženske umjetnosti

Vox Feminae u Zagrebu i PitchWise u Sarajevu

Od 16. do 19. rujna Grad Zagreb četvrtu godinu za redom postaje središte umjetnički odvažnih glasova žena kada se Vox Feminae festival sa pregrštom filmova, glazbe, diskusija i radionica odvija u AKC Medika. Festival po prvi puta ima međunarodni natjecateljski filmski program. U isto vrijeme u Sarajevu se održava peti PitchWise Festival, festival ženske umjetnosti BiH 2010, čiji je program ove godine usmjeren na trenutne feminističke pokrete u zemlji i susjednim državama, a istovremeno i na globalne feminističke pokrete.

Vox Feminae u Zagrebu i PitchWise u Sarajevu

Od 16. do 19. rujna Grad Zagreb četvrtu godinu za redom postaje središte umjetnički odvažnih glasova žena kada se Vox Feminae festival sa pregrštom filmova, glazbe, diskusija i radionica odvija u AKC Medika. U isto vrijeme u Sarajevu se održava peti PitchWise Festival, festival ženske umjetnosti BiH 2010, čiji je program ove godine usmjeren na trenutne feminističke pokrete u zemlji i susjednim državama, a istovremeno i na globalne feminističke pokrete.

VOX FEMINAE

Festival po prvi puta ima međunarodni natjecateljski filmski program čiji su fokus filmovi koji istražuju aspekte rodnih uloga, ravnopravnosti i identiteta. Na Vox Feminae filmski festival prijavilo se preko 250 filmova od kojih je selekciju prošlo njih 48 iz 19 različitih zemalja. Riječ je o 10 dugometražnih te 38 kratkometražna filma, od kojih će gotovo svi premijerno biti prikazani u Hrvatskoj, a publika će odlučiti o novčanoj nagradi za najbolji film festivala.

Zanimljivo je da su svi dugometražni filmovi u selekciji dokumentarne forme, a njihove teme zaista su raznolike i kreću se od tibetanskih redovnica, preko seks igračaka u Švicarskoj do filmova koji nas pobliže upoznaju sa poznatim svjetskim umjetnicama. Tako će publika moći vidjeti filmove o nadasve inspirirajućim ženama: o škotskoj slikarici Margaret Mellis, o jednoj od najznačajnijih austrijskih suvremenih pjesnikinja Friederike Mayröcker, kao i o Anne Perry, spisateljici sa preko 25 milijuna prodanih romana, čiji najkontroverzniji dio života je ekranizirao Peter Jackson u filmu ‘Nebeska stvorenja’.

Večernji glazbeni program donosi presjek najboljih  hrvatskih autorica različitih glazbenih žanrova, pa je tako petak rezerviran za hip hop, reggae i dancehall, kad kao zvjezda večeri nastupa Diyala, a subota počinje sa najboljom novom hrvatskom kantautoricom Ninom Romić, te se nastavlja u žešćim rock i elektro ritmovima preko benda Žen i DJ dua Miće Mace iz Rijeke.

Dnevne diskusije na festivalu baviti će se kroz rodno angažiranu prizmu aktualnim temama kao što su ekonomija, mediji i tehnologija. Ulaz na filmska i popratna festivalska događanja je besplatan, a svi detalji programa mogu se naći na na stranicama festivala www.voxfeminae.net

Vox Feminae festival organizira udruga Prostor rodne i medijske kulture ‘K-zona’ iz Zagreba, uz potporu Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

PITCHWISE

{slika}

Prepoznatljiv i jedinstven feministički festival u Bosni i Hercegovini – PitchWise održaće se po peti put od 16. do 19. septembra 2010. u Sarajevu. Tokom originalnog  PitchWise – festivala ženske umjetnosti BiH 2010. održavati će se izložbe, performansi, promocije knjiga, radionice, diskusije, koncerti i partiji, prikazivanja filmova.

PitchWise će i ove godine ostvariti cilj – spojit će se i slaviti različitost, snaga i dostignuća žena  s umjetnicama i aktivistkinjama, sa umjetničkim radovima iz različitih zemalja i gošći iz više od deset zemalja. Do sada je na jedinom festivalu ženske umjetnosti predstavljeno stotine umjetnica i aktiviskinja i stvoreno je mnoštvo umjetničkih radova – video, skulptura, instalacije, slike, performansi, proza i poezija, muzika, i drugo. Svaka je umjetnica, aktivistkinja propitkivala, transformisala, dekonstruisala društvena pitanja i odnose, identitete i stanje svoje zajednice svojim unikatnim umjetničkim iskazom.

Peti PitchWise festival ženske umjetnosti počinje otvaranjem izložbe u četvrtak, 16.09.2010. godine u Galeriji Mak u Sarajevu sa početkom u 12.00 sati kada će se predstaviti radovi mladih bosanskohercegoačkih umjetnica čiji radovi ukidaju tabue oko ženske seksualnosti – Nine Hadžić, karikature; Isidore Stamatović, kombinovana tehnika; Nađe Berberović, fotografija, Almedine  Bajramović, fotografija (Izložba će biti otvorena u trajanju festivala). Na otvaranju izložbe publika će imati priliku uživati u stihovima pjesnikinje Ivone Jukić.

Detaljan program Festivala možete naći na www.pitchwise.fondacijacure.org/

Detalji o organizatoricama dostupni na www.fondacijacure.org/