U fokusu

Zbog neispunjavanja financijskih obaveza od strane grada i županije

Autonomnoj ženskoj kući prijeti zatvaranje?

Predstavnice Autonomne ženske kuće primio je predsjednik Ivo Josipović kojega su upozorile da se nalaze u nezavidnoj financijskoj situaciji te da novca za funkcioniranje imaju svega do kraja ove kalendarske godine. ‘Žalosni događaji iz nedavne prošlosti koji su rezultirali ubojstvima najbolje govore koliko je važno da Autonomna ženske kuća s ovim projektima zaštite bude dobro i kvalitetno financirana’, rekao je predsjednik Josipović. Neva Tölle rekla je da je da nisu posuđivale novac već sada više ne bi bile otvorene.

Autonomnoj ženskoj kući prijeti zatvaranje?

Predstavnice Autonomne ženske kuće u utorak je primio predsjednik Ivo Josipović kojega su upozorile da se nalaze u nezavidnoj financijskoj situaciji te da novca za funkcioniranje imaju svega do kraja ove kalendarske godine.
‘Žalosni događaji iz nedavne prošlosti koji su rezultirali ubojstvima najbolje govore koliko je važno da Autonomna ženske kuća s ovim projektima zaštite bude dobro i kvalitetno financirana’, rekao je predsjednik Josipović.

Neva Tölle
iz Autonomne ženske kuće rekla je da je njihovo funkcioniranje maksimalno ugroženo i da nisu posuđivale novac već sada više ne bi bile otvorene.

‘Prva sredstva smo dobile od grada u šestom mjesecu ove godine. Županija je svoja davanja smanjila sa 30 posto na 13, a jedino Ministarstvo obitelji redovito uplaćuje svoje tranše, ali su i oni umanjili cijeli iznos za 10 posto’, kaže Tölle.

Nadaju se da će izdržati do kraja godine, ako ne, mjesec dana prije će o zatvaranju i razlozima koji su do toga doveli obavijestiti javnost.

Od nasilja u obitelji u skrovište u okrilju Autonomne ženske kuće potražilo je devet žena i njihova djeca. Posljednje ubojstva mlade majke pred očima svoje djece u Glini, pa i ubojstvo u Benkovcu iako ono nije direktno povezano s nasiljem u obitelji pokazuje nužnost da se iznađe način de se ova kuća sačuva. U suprotnom, devet mladih žena opet će se naći na milost i nemilost zlostavljača od kojih su pobjegle.