Vijesti

26.02.2009. 18:55:00 (Javno.com)

Medijsko praćenje lokalnih izbora

(Foto: neil alejandro)

- Emisije o lokalnim izborima dosadne su i najčešće budu odiozne. Za lokalnih izbora postavljeno je toliko kamena temeljaca od kojih bi se mogla sagraditi kuća. Vlada je omogućila većini na lokalnim izborima rezanje vrpce, jer je projekt sama financirala, suprotnom uvriježenom mišljenju da novce u projekt ulaže lokalna zajednica - rekao je Nenad Stazić, predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na okruglom stolu 'Lokalna samouprava i izravni izbori - medijsko praćenje izbornih kampanja', održanom u prostorijama HRT-a.

Naime, okrugli stol sazvan je kako bi se iznijela stajališta o novoj zakonskoj regulativi koja se odnosi na lokalne izbore, a jedna od njenih stavki je neposredno biranje gradonačelnika, župana i načelnika.

Nova TV i RTL nemaju namjeru sudjelovati u prenošenju izbora

Od medija se traži i da prate sva događanja na lokalnim izborima, no na taj način da svakom od kandidata posvete jednaku količinu pažnje. Broj kandidata prešao je tisuću, te bi to za medije, točnije javnu televiziju HRT, došlo kao golemi izazov koji treba biti promišljeno isplaniran, ako uopće može biti isplaniran.

Hloverka Novak-Srzić smatra čitavu situaciju kompliciranom, dok je Ivu Gačić, urednicu informativnog programa Nove TV naljutilo to što osobe iz stranaka pozivaju komercijalne televizije na praćenje izbora, iako to zakonom nisu dužne činiti, a smeta je što ljudi iz stranaka govore televizijama što treba činiti, umjesto da to dogovore međusobno.

 

Političari ne znaju iskoristiti medijski prostor na pravilan način

- Od televizije političari očekuju mnogo, a ne znaju iskoristiti prostor ili zainteresirati medije - smatra Ivan Lovreček s RTL televizije. Nova TV i RTL našle su se složne i smatraju da teret izbora treba podnijeti HRT.

- Ipak HRT od pretplatnika dobiva milijarde. Mi smo komercijalna televizija koja sama traži oglašivače - rekla je Gačić.

 Očigledno je kako je ideja o drukčije koncipiranim izborima pritisnula medije i tom je problemu teško pristupiti. Zabranjena je svaka pristranost i neprofesionalno izvještavanje, no, ako se, hipotetski, u Slavoniji gradi cesta, što je bitno za čitavu državu, kako to prikazati na središnjem dnevniku, a da se televiziju ne optuži za pristranost, bilo je i ostat će još neko vrijeme ključno pitanje.

 

Pristranost, iako neželjena - postaje neizbježna

- Najbitnija je edukacija - poruka je iz GONG-a s kojom su se složili i svi prisutni, jer kako tvrde, o novim regulativama malo se zna.

Osim o tome, povela se i rasprava o položaju žena na izborima.

Tema je kratko prošla kroz ruke i ocijenjeno je da se o tome ipak treba raspraviti među strankama. Zaključeno je kako bi se u medijima trebalo govoriti o problemu koji žene imaju zbog nametnutih stereotipa, s čime se složila i Novak-Srzić. Iva Gačić, s druge strane, odgovorila je kako se žene na liste ne bi smjele stavljati automatizmom, već ih treba uvrštavati zbog sposobnosti, a ne zbog spola.

Vanja Sutlić, ravnatelj HRT-a rekao je kako je istraživačko novinarstvo sveprisutno, te kako se u medijima izlažu razne teme o politici, no ako ih HRT ne obradi, ispada da cenzurira, a ako obradi onda se kuću optužuje za pristranost. Tom je prilikom Sutlić zamolio javnost da pokušava shvatiti zahtjevnu poziciju u kojoj su se mediji našli zbog nadolazećih izbora.

Tagovi: lokalni izbori, mediji

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM