U fokusu

Glazbom protiv diskriminacije transrodnih osoba

Odbaci svoje predrasude!

U subotu 14.8.2010.,u večernjim satima u organizaciji udruge Zora na trgu Republike u Čakovcu održan je koncert u sklopu projekta “Odbaci svoje predrasude“. Koncertom, na kojem su nastupili bendovi Emphasis iz Čakovca i The Rock Flock iz Zagreba/Pleternice, obilježeni su Međunarodni dan mladih (12.8.) i Međunarodni dan edukacije o transrodnim pravima (7.8). U sklopu akcije je postavljen i štand na kojem su volonteri udruge Zora dijelili edukativno promotivne materijale.

Odbaci svoje predrasude!

U subotu 14.8.2010.,u večernjim satima u organizaciji udruge Zora na trgu Republike u Čakovcu održan je koncert u sklopu projekta “Odbaci svoje predrasude”. Koncertom, na kojem su nastupili bendovi Emphasis iz Čakovca i The Rock Flock iz Zagreba/Pleternice, obilježeni su Međunarodni dan mladih (12.8.) i Međunarodni dan edukacije o transrodnim pravima (7.8).

U sklopu akcije je postavljen i štand na kojem su volonteri udruge Zora dijelili edukativno promotivne materijale te informirali posjetitelje o problematici i značenju pojma transrodnosti. Također, poticali su ih da osvijeste i napišu na papir svoje predrasude vezane uz pojam, bace u postavljene rodne kutije, te ih se na simboličan način riješe.

{slika}

Udruga Zora projektom “Odbaci svoje predrasude” mlade i javnost Međimurske županije želi informirati o pojmovima transrodnosti i rodne ravnopravnosti u svrhu smanjivanja predrasuda i diskriminacije. U našoj zajednici sam pojam transrodnosti krivo se shvaća, a ovim aktivnostima žele informirati javnost što točno on znači. Pojam roda uključuje naučena ponašanja o tipično muškim i tipično ženskim karakteristikama te očekivanjima kako bi se muškarci, a kako žene trebali ponašati. Te ideje i očekivanja uče se od obitelji, prijatelja, u religijskim i kulturnim institucijama, školama, na radnome mjestu, iz medija. Prema uvriježenim karakteristikama muškarci i žene etiketiraju se i stavljaju u tzv. rodne kutije, a ako od toga odskaču društvo ih odbacuje i diskriminira. Transrodne osobe su sve one osobe koje se ne uklapaju u nametnute tradicionalne rodne uloge/kutije – pa možemo reći da svi ljudi na neki način imaju karakteristike oba roda, te su stoga transrodni.
Danas žene nose hlače, obavljaju važne političke funkcije, muškarci imaju mogućnost odlaska na porodiljni i sl. Da bismo ostvarili ravnopravnost važno je da i muškarci i žene uživaju jednak status i imaju jednake uvjete i mogućnosti za realizaciju svih svojih potencijala.

Održani koncert je jedna od aktivnosti projekta “Odbaci svoje predrasude” financiranog iz programa Europske unije “Mladi na djelu”, koji nudi brojne mogućnosti mobilnosti i neformalnog učenja, promiče međukulturalni dijalog i otvoren je za sve mlade ljude, neovisno o njihovom obrazovanju ili društvenoj i kulturalnoj pripadnosti.