Vijesti

28.07.2010. 12:18:10 - Sonja Hoffman/VLM, Darko Pavičić (vecernji.hr)

Zbog dileme radi li se o abortivnom ili kontraceptivnom sredstvu?

Katolički liječnici protiv pilule "dan poslije"

Popularna tableta za hitnu kontracepciju, poznata i kao "dan poslije", mogla bi se u hrvatskim ljekarnama naći već idućeg tjedna. Naime, Hrvatska agencija za lijekove još je u travnju izdala odobrenje za uporabu proizvoda pod nazivom escapelle, a u četvrtak se očekuje i odobrenje za stavljanje u promet.

Liječnici za, Crkva protiv?

Iako hrvatski ginekolozi već 20-ak godina za to propisuju više doze "običnih" kontraceptiva, na to što je escapelle registriran kao kontraceptiv reagiralo je Hrvatsko katoličko liječničko društvo.

"Riječ je o abortivnom sredstvu, a nazvati ga kontraceptivom obmana je javnosti jer se za pilulom poseže upravo uz pretpostavku da je oplodnja već nastala", piše u službenom priopćenju HKLD-a. Također smatraju da je u opisu nuspojava očita površnost koja je opasna za zdravlje žena. – Opis relativizira razliku između medikacijskog i kirurškog pobačaja, a pobačaji kemijskim sredstvima produljeniji su i nesigurniji – upozoravaju iz HKLD-a.

Hrvatski se ginekolozi ne slažu s ovim stavom i ističu da je bolje tableta nego pobačaj.

– Riječ je o visokohormonskoj tableti koja, popijena u roku od 72 sata nakon spolnog odnosa, sprečava začeće ili prijenos oplođenog jajašca u maternicu – objasnio je ginekolog dr. Dubravko Lepušić. Nitko, ističe, pa ni znanost, pouzdano ne može reći je li u prva 72 sata nakon odnosa došlo do začeća ili ne.

Bolje tableta nego pobačaj

Vikendom se po recept za "dan poslije" javi 15-ak mladih parova – otkriva dr. Lepušić. Dodaje da je s obzirom na oko 2000 maloljetničkih trudnoća u godini, od kojih 50 posto završi pobačajem, tableta sigurnije sredstvo. Sličan stav ima i poznati ginekolog prof. dr. V. Šimunić, koji ističe da je preporuku za ovu tabletu dao i SZO uz objašnjenje da bi mogla smanjiti pobačaje čak 50 posto. Iako smatra da je svaki pobačaj prekid života, ginekolog prof. Ante Čorušić, predstojnik Zavoda za ginekološku onkologiju u Petrovoj, koji je i sam član HKLD-a, kaže da je tableta mnogo bolje rješenje od pobačaja jer su posljedice pobačaja, od kojih je najteža neplodnost, mnogo teže. Crkva, dakako, još nema službenog stava o pojavljivanju pilule za dan poslije, ali se iz razgovora s nekolicinom svećenika može zaključiti da će biti protiv. Općenito, stav će Crkve, doznajemo, biti kao i prema kontracepciji premda će se i u samoj Crkvi lomiti koplja na pitanju je li riječ o abortivnom ili kontraceptivnom sredstvu.

Irska i Poljska jedine imaju potpunu zabranu

Irska i Poljska među rijetkim su zemljama u kojima je ova pilula posve zabranjena. Iako je u Mađarskoj bilo vrlo burnih prosvjeda, pilula je odobrena, no do današnjeg dana nema je u slobodnoj distribuciji u toj zemlji.

Prije točno godinu dana talijanska agencija za lijekove također je odobrila ograničenu uporabu pilule za "dan nakon" iako je tome prethodilo dugo razdoblje žestokih prosvjeda Vatikana i kršćanski orijentiranih političara.

U većini zemalja ograničenje se odnosi na to da pilule nisu dostupne u ljekarnama i ne mogu se dobiti na liječnički recept, nego samo u bolnicama u kojima se uzimaju pod kontroliranim uvjetima.

Tagovi: katolički liječnici, kontracepcija, pilula dan poslije, pobačaj

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

slavica:
LEPUŠIĆ, ŠIMUNIĆ, ČORUŠIĆ... nisu to liječnici i n ereprezentiraju hrvaqtske liječnike nego tri liječnika!
I hrvatski katolički liječnici znatno više od trojice, kada upozoravaju djeluje kontraceptivno, ali i na sluznicu maternice kada je do oplodnje došlo - onda djeluje ABORTIVNO! A ista ova trojica liječnika i njihovo etičko povjerenstvo nedavno su rekli:"Život počinje spajanjem muške i ženske spolne stanice!" Dakle što je emrij koji se treba ugnijezditi u maternicu žene? Hrpa stanica pa je žena svoga tela gospodarica ili novi čovjek, embrij. Možda se ta tri liječnika tješe da je manja količina krvi kod tog abortusa nego kod kirurškog pa bi analogijom bio manje zlo????? Kako su ljudi nedomišljeni!
28.07.2010. 16:33
reasilvijarea:
smatram da je svejedno može li se "dan poslije" nabaviti kod nas ili ne; problem neželjene trudnoće neće riješiti, on se može riješiti jedino i jedino preventivno, edukacijom i odgojem; kakav odgoj o u vezi sa spolnim ponašanjem će koje dijete dobiti ovisi o obitelji, ali učenje uzroka i posljedica (da SVAKI spolni odnos može dovesti do trudnoće, bez obzira na zaštitu, uvijek se može dogoditi neplanirano) bi ova država morala omogućiti svoj djeci kroz sustav školovanja, kroz koji svi prođu; "dan poslije" je baš to: poslije.
30.07.2010. 21:40

Stup srama

Iz drugih medija

AEM