Vijesti

23.07.2010. 13:35:17

U Bosni i Hercegovini je u tijeku kampanja za osnaživanje žena u politici

Domaćice više zbori i za svoje mjesto se izbori!

U Bosni i Hercegovini je u travnju započela s provedbom kampanja za osnaživanje uloge žena u politici pod nazivom "101 razlog zašto glasati za ženu".  Kampanja koju provodi 13 bosanskohercegovačkih udruga ima za cilj  podići nivo znanja o pitanju ženskih političkih prava, kapaciteta, mogućnosti i odgovornosti među ženama putem edukativnih treninga, te shodno tome povećati broj žena koje će izaći i glasovati na Općim izborima koji se održavaju u listopadu u Bosni i Hercegovini.

U sklopu kampanje je održana i zanimljiva akcija u kojoj su poznate osobe iz javnog života Bosne i Hercegovine odgovarale na pitanje: "Zašto glasati za ženu?". Prikupljeni odgovori objavljeni su u brošuri "Domaćice više zbori i za svoje mjesto se izbori!".

Uoči izlaska broušure, na sarajevskom Radiju Stari Grad organizirano je i natjecanje gdje su građani i građanke mogli glasati za najbolji odgovor na pitanje "Zašto glasati za ženu?". Kao najzanimljiviji odabran je odgovor sportskog komentatora Marijana Mijajlovića koji je izjavio: "Ako može Indira Gandhi, Jadranka Kosor, Benazir Bhutto, ne vidim razlog zbog kojeg bh. žene ne bi mogle biti na vodećoj funkciji u državi. Potrebna je ravnopravnost i svakako treba dati podršku i hrabro pokušati stići i slijediti primjer vodećih zemalja svijeta, u kojima žena zauzima važno mjesto u političkom životu i odlučivanju."

Brošura je promovirana krajem lipnja u Sarajevu, a promociji su nazočile mnogobrojne poznate osobe sa prostora BiH kao što su ekonomska analitičarka Svetlana Cenić, pjevač Enes Ukić, reper Dr. Zoo, novinarka Segmedina Srna, zamjenik gradonačelnika gosp. Igor Kamočaji i mnogi drugi. Svi prisutni su dobili simbolične poklone, torbe, kecelje, kuhače, kuhinjske rukavice, marame i brošure sa 101 izjavom da bi se podsjetili na slogan kampanje : "Domaćice više zbori i za svoje mjesto se izbori".

Iz brošure izdvajamo još par zanimljivih izjava javnih osoba na pitanje: "Zašto glasati za ženu?"

Miljenko Jergović, književnik i novinar: "Mislim da za ženu treba glasati jer u BiH, kao i u mnogim drugim balkanskim zemljama, ima puno budala koje neće glasati za ženu na predstojećim izborima."

 Svetlana Broz, humanistica i književnica: "Zato što su u BiH muškarci već pokazali šta ne znaju, ne umiju i ne žele, a žene još nisu pokazale šta znaju, umiju i žele."

 Tarik Filipović, glumac: "Da je bilo više žena u politici, tj. da je bilo više vladarica, predsjednica i kraljica, sigurno bi bilo manje ratova. Žene donose na svijet ono najvrednije i najljepše, donose život. Trebali bismo prožeti i propeti kroz politiku i žene, trebali bismo im dati više prostora u politici."

Jadranka Stojaković, kantautorica: "Mislim da bi se izborom žene na izborima nacionalna retorika mogla relaksirati, jer su žene emancipovane, ravnopravne u društvu, one su najveće žrtve rata i mislim da bi im trebalo dati šansu kao i drugim depresiranim grupama društva. Ne može nam biti gore nego što je sada."

Kampanja za osnaživanje uloge žena u politici trajati će do rujna, a organizatori/ce vjeruju da će 3. listopada  na izbore izaći veći broj žena, te da će nakon izbora zastupljenost žena u tijelima državne vlasti biti veća.

Tagovi: 101 razlog, bosna i hercegovina, fondacija cure, infohouse, izbor, jadranka stojaković, tarik filipović, žene to mogu

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM