Vijesti

15.07.2010. 12:38:10

Preko stotinu uhapšenih u Varšavskoj

Kuća ljudskih prava apelira da se zaustavi policijska represija

(Foto: Drago Sopta/CROPIX)

U cijelosti prenosimo apel kojim udruge traže hitno prekidanje uhićenja i puštanje privedenih prosvjednika/ica. Podsjetimo, jutros oko 5h započeli su radovi u Varšavskoj ulici u Zagrebu. Stabla su srušena i radnici su započeli sa kopanjem ulaza za podzemnu garažu. Do sada je uhićeno više od stotinu aktivista/ica koji su pružali pasivni otpor i onemogućavali prolazak kamionima na gradilište u Varšavskoj.

Udruge okupljene u Kuću ljudskih prava zapanjene su trenutnim djelovanjem policije u Varšavskoj
ulici. Naime, policija je ponovno privela aktiviste i aktivistice koji su pružali nenasilan otpor u Varšavskoj ulici na legalno prijavljenom javnom skupu građana. Prema našim informacijama policija je do 10.00 sati odvela 20-tak aktivista/ica, između ostalog i odvjetnika Slobodana Budaka. Time je policija ponovno prekršila svoje ovlasti. Podsjećamo Vas da je Prekršajni sud u Zagrebu u veljači donio i nepravomoćnu presudu (J-D-328-2010, 26. 2. 2010) kojom je osudio prijašnje privođenje aktivista/ica na identičnom prosvjedu održanom prije dva mjeseca. Skandalozno je da policija ignorira odluke suda Republike Hrvatske. Ovim putem tražimo da se ODMAH puste iz prostorija policije privedeni aktivisti/ce te da se TRENUTNO prekine sa uhićenjima. Ukoliko  se ovi zahtjevi ne ispune, vjerujemo kako postoji opravdana sumnja o Vašoj kompetentnosti kao Ministra unutarnjih polova RH.

Za Kuću ljudskih prava, Gordan Bosanac, Centar za mirovne studije, Sanja Sarnavke, B.a.B.e., Vesna Teršelič, Documenta-Centar za suočavanje s prošlošću i Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava

Apel je poslan na uvid predsjedniku RH Ivi Josipoviću, predsjednici Vlade RH Jadranki Kosor, saborskom Odboru za ljudska prava i nacionalne manjine i saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

 

Tagovi: aktivisti, kuća ljudskih prava, pravo na grad, tomislav karamarko, uhićenja, varšavska, zelena akcija

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (7)

Stari komentari

ina:
i šta da je prekršajni sud donio odluku u VELJAČI???!! koji je to apsurd? na temelju odluke od prije par mjeseca "udruge" tvrde da je policija SADA prekršila ovlasti? pa gdje je tu logika?
ovo je jedan od najapsurdnih argumenata ikada! s takvim argumentima se ništa ne može postići. neozbiljno!
15.07.2010. 18:26
jk:
prekrsajni sud je donio odluku u veljaci da je policija prekrsla ovlasti prigodom prosvjeda koje je eto identican ovom u srpnju. dakle policija ni u veljaci nije smjela onako odvoditi prosvjednike/ce, pa slijedom toga nije smjela ni danas, zar ne?!
eto to je logika.
sapienti sat.
15.07.2010. 21:05
ina:
to nije nikakva logika. činjenica da se nešto dogodilo u veljači ništa ne govori o okolnostima toga što se dogodilo jučer!!
pravna su vam tumačenja do jaja:))
16.07.2010. 07:46
jk:
joj da, sorry, u pravu si. okolnosti su se drasticno promijenile. u veljaci je bilo jako hladno a jucer je bilo jako vruce. slijedom toga su i prosvjednici/e bili laganije odjeveni pa to ovaj put jamacno opravdava privodjenja:)))
16.07.2010. 10:16
ina:
jel sud u veljači policiji zabranio da ikada više privodi prosvjednike u varšavskoj? ne. prema tome, postupanje policije jučer treba tek biti preispitano od strane suda i onda će se tek pokazati je li protupravno ili nije. zaključivanje o protupravnosti postupanja policije danas na temelju odluke suda od prije par mjeseci je apsurd.
moj point je da se ne možeš boriti za pravdu u varšavskoj koristeći apsurdne argumente. da malo preformulirate, ne bi ispadali neozbiljni.
16.07.2010. 10:38
jk:
apsolutno, onomad u februaru je prosvjedu nazocio i konj, pa je to bila dodatna otegotna okolnost za policiju. ne sam da su zlostavili mirne ljude vec i nevinu zivotniju:))
ovaj put nije bilo bestija, tak da si brijem ce ovaj put sud pravedno&posteno dosuditi u korist jakih snaga mup-a:))
16.07.2010. 11:33
jana :
samo da kazem da su se ove neozbiljne udruge koje neozbiljno oslobadjau zrtve krsenja ljudskih prava ne samo na nacionalnim sudovima nego i na eu sudu za ljudksa prava ipak konzulitrale, i ovaj put, sa odvjetnicama i odvjetnicima koji ipak znaju nesto o pravnom sustavu sto dokazuju brojni dobiveni i zastupani slucajevi. Pa nisu gore navedene organizcaije civilnog drustvga leglo neznalica i osoba koje eto tak napiknu neku pravnu formulaciju i s tim idu u medije.
16.07.2010. 12:54

Iz drugih medija

AEM