U fokusu

Tvrtka Perfecta ignorira odluku Suda časti HURA-e

Seksistička reklama za madrace i dalje zagađuje javni prostor

Sud časti Hrvatske udruge reklamnih agencija (HURA) na sjednici održanoj 8. lipnja 2010. izrekao je sankciju zabrane oglašavanja Perfecta madraca reklamom “Najbolja za svaki položaj”. Podsjetimo, radilo se seksistički intoniranoj reklami kojom tvrtka Perfecta prodaje madrace uz slogan ‘Najbolja za svaki položaj!’ i slikovnu poruku s aluzijom na seksualni čin. Od zabrane je prošlo više od mjesec dana, a sporni plakati se i dalje nalaze na javnim mjestima. Kako doznajemo iz Hrvatske udruge reklamnih agencija, Perfecta je primila na znanje odluku Suda časti, ali se eto na istu oglušila.
Seksistička reklama za madrace i dalje zagađuje javni prostor
Sud časti Hrvatske udruge reklamnih agencija (HURA) na sjednici održanoj 8. lipnja 2010. izrekao je sankciju zabrane oglašavanja Perfecta madraca reklamom “Najbolja za svaki položaj”.
 
Podsjetimo, radilo se seksistički intoniranoj reklami kojom tvrtka Perfecta prodaje madrace uz slogan ‘Najbolja za svaki položaj!’ i slikovnu poruku s aluzijom na seksualni čin.
 

Sud časti je analizirao predmetne poruke – dva jumbo plakata za brand madraca  Perfecta dreams (plakati prikazuju dva madraca u seksualnoj pozi uz poruku “Najbolja za svaki položaj”), te utvrdio da su spomenutom reklamom prekršeni standardi profesionalne prakse oglašivačke industrije definirani Kodeksom oglašavanja.

Standardi kodeksa oglašavanja navode da: “Oglasna poruka mora biti estetska i u skladu sa zahtjevima kulturne okoline. Poruke ne smiju iritirati korisnike agresivnošću i neukusnim metodama, scenama i izrazima, bez obzira na to kojim se sredstvom prenose.” Promatrani jumbo plakat iritira neukusnom metodom i izrazom, pa se može zaključiti kako je time narušena odredba Kodeksa “Oblik predstavljanja”.

Navedena reklama je također u suprotnosti sa odredbama Zakona o medijima, koji kada je riječ o oglašavanju, izrijekom navodi: “Nije dopušteno oglašavanje u kojem se žene i muškarci prikazuju na uvredljiv ili ponižavajući način s obzirom na spol ili spolno opredjeljenje”. Obzirom da je slika na promatranom plakatu a u kontekstu tekstualne poruke takva da  možemo govoriti o prikazivanju na uvredljiv način, Sud časti nalazi da se ovom porukom narušava odredba Zakona.

Slijedom navednog, Sud časti je izrekao sankciju zabrane oglašavanja sporne poruke, prekidanja, odnosno zabrana odgovarajuće oglašivačke akcije.

Iako se Sud časti nije pozvao na Zakon o ravnopravnosti spolova, sporna reklama je u suprotnosti i sa navednim Zakonom (čl. 12. “Zabranjeno je javno prikazivanje i predstavljanje žena i muškaraca na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na spol i spolnu orijentaciju.”)

Nadalje, Zakon o ravnopravnosti spolova u Prekršajnim odredbama navodi: “Mediji koji objavom programskog sadržaja ili oglašavanjem predstave žene i muškarce na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način s obzirom na spol i spolnu orijentaciju kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom do 1.000.000,00 kuna.”

Od zabrane je prošlo više od mjesec dana, a sporni plakati se i dalje nalaze na javnim mjestima. Kako doznajemo iz Hrvatske udruge reklamnih agencija, Perfecta je primila na znanje odluku Suda časti, ali se eto na istu oglušila. Do kada će i koliko još seksistička reklama nagrđivati javni prostor, ne zna se. Ipak živimo u Hrvatskoj, gde podsjetimo, postoje odlični zakoni koji se eto slabo provode.

Ono što je posebno zanimljivo, jest to da je tvrtka Perfecta članica švedske grupacije Hilding Anders, koja je pak u vlasništvu Britanske investicijske kompanije Candover.

Možete li zamisliti koliko dugo bi nakon zabrane ovakva reklama krasila pročelja Stockholma ili Londona?