Vijesti

26.02.2009. 11:24:25 (Monitor)

Sloboda medija u Hrvatskoj - Je li Internet slobodan medij?

(Foto: kyz)

Otvarajući prvu od osam tribina koje će se baviti pitanjima o kojima Hrvatska pregovara za punopravno članstvo s Europskom unijom, Arijana Vela iz Europskog doma podsjetila je na otvoreno pismo hrvatske blogerske organizacije ministrima pravosuđa i unutarnjih poslova u kojima prosvjeduje zbog policijskog i sudskog progona blogera.

Krunoslav Borovec iz Ravnateljstva policije rekao je da policija mora pratiti internet u skladu s Deklaracijom o cyberkriminalu koji sve više uzima maha.

"Na internetu se susrećemo s raznim oblicima kaznenih djela, poput krađe identiteta, zlouporabe autorskih prava i t.d.", rekao je Borovec, dodavši kako se procjenjuje da bi internet mogao postati "infrastukturom" raznih terorističkih skupina i organiziranog kriminala.

Zanijekao je da policija poziva na obavijesne razgovore građane koji objavljuju svoja stajališta protiv Vlade, već one koji pozivaju na rasnu mržnju. Dodao je da su među njima i autori tekstova u kojima se veliča ustaštvo.

Na skupu su govorili i predstavnici Hrvatskog sabora, državnog odvjetništva i novinari koji su iznijeli teškoće u objavi svojih tekstova na internetu. Naveden je slučaj blogera Damira Fintića i Nikše Klečaka koji su imali problema sa sudom i policijom zbog stajališta izrečenih na internetu.

Na kraju je istaknuto da je internet javno glasilo koji se ne može ograničiti te kako je potrebna primjerena zakonska regulativa o internetu kao novu komunikacijskom mediju.

Tagovi: internet, mediji

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

jasamja:
hehe, curke, ovo je moglo i bolje, kao npr u Novom Listu ili na:
www.barkun.hr/index.php/2009022523359/Hrvatska/Internet-u-Hrvatskoj-neslobodan-medij.html
ovako više djeluje kao reklama mudrosti policije i drugih organa.
26.02.2009. 15:11

Iz drugih medija

AEM