U fokusu

Premošćivanje jaza između de jure i de facto ravnopravnosti spolova

Na 7. konferenciji ministara Vijeća Europe odgovornih za ravnopravnost žena i muškaraca donesena je Rezolucija “Premošćivanje jaza između de jure i de facto ravnopravnosti s ciljem postizanja stvarne ravnopravnosti spolova” i Akcijski plan “Suočavanje s izazovom postizanja de jure i de facto ravnopravnosti spolova”. Na konferenciji je sudjelovala predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH mr. sc. Helena Štimac Radin. Rezoluciju i Akcijski plan dostupni su u cijelosti na stranici Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH.

Premošćivanje jaza između de jure i de facto ravnopravnosti spolova

Na 7. konferenciji ministara Vijeća Europe odgovornih za ravnopravnost žena i muškaraca održanoj  24. i 25. svibnja u Bakuu, Azerbajdžan  donesena je Rezolucija “Premošćivanje jaza između de jure i de facto ravnopravnosti s ciljem postizanja stvarne ravnopravnosti spolova” i Akcijski plan “Suočavanje s izazovom postizanja de jure i de facto ravnopravnosti spolova”.

Na konferenciji je sudjelovala predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH mr. sc. Helena Štimac Radin.

Ministri država koji su  sudjelovali na 7. konferenciji ministara Vijeća Europe odgovornih za ravnopravnost žena i muškaraca uvjereni su da jaz između de jure i de facto ravnopravnosti spolova može biti premošćen jedino usvajanjem odgovarajućeg zakonodavstva, politika i programa i njihovom primjenom kroz korištenje pozitivnih mjera i rodno osviještene politike, uključujući rodni proračun.

U svrhu toga preporučuju da Odbor ministara Vijeća Europe nastavi s praćenjem primjene svojih preporuka u području ravnopravnosti spolova, uključujući zaštitu žena od nasilja te da potiče suradnju s nevladinim organizacijama, socijalnim partnerima i drugim predstavnicima civilnog društva kako bi se uspostavilo strateško partnerstvo usmjereno na postizanje de facto ravnopravnosti spolova.

Na konferenciji su se sporazumjeli oko strategija za postizanje ravnopravnosti spolova navedenih u Rezoluciji te  preporučuju vladama, parlamentima i svim uključenim institucijama i skupinama, poglavito nacionalnim mehanizmima za ravnopravnost spolova, nevladinim organizacijama i ostalim predstavnicima civilnog društva njihovu primjenu, posebno u sljedećim područjima: zakonodavstvo , politike , izjednačeno sudjelovanje žena i muškaraca u političkom i javnom životu, uključujući i u procesu donošenja odluka , usklađivanje obiteljskog, privatnog i profesionalnog života , sprečavanje i suzbijanje rodno utemeljenog nasilja nad ženama te suzbijanje stereotipnih rodnih uloga, osobito u medijima i obrazovanju.

Rezoluciju i Akcijski plan dostupni su u cijelosti na stranici Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH.