Vijesti

04.07.2010. 10:44:27 - L.J. (index.hr)

Jadranka Kosor jedna od 11 svjetskih liderica na listi časopisa Vanity Fair

(Foto: Damjan Tadić (Cropix))

Popularni američki magazin Vanity Fair u tekstu pod naslovom "Upoznajte vaše ženske svjetske vođe" nabrojao je 11 žena koje u ovom trenutku obilježavaju svjetsku političku scenu. Na šestom mjestu na ovoj listi našla se i hrvatska premijerka Jadranka Kosor koja je u nekoliko rečenica opisana kao nagrađivana novinarka koja je karijeru započela 1971. tijekom Hrvatskog proljeća, pokreta koji se borio za veća prava Hrvatske koja je tada bila dio Jugoslavije.

Dalje stoji kako je Kosor u politiku ušla 1995. kao zastupnica u Hrvatskom saboru, a prva hrvatska premijerka postala je nakon ostavke njezinog prethodnika Ive Sanadera prošle godine.

Uz Jadranku Kosor na listi je još deset moćnih žena političarki. Redom su nabrojane: njemačka kancelarka Angela Merkel, liberijska predsjednica Ellen Johnson-Sirleaf, argentinska predsjednica Christina Fernandez de Kirchner, bangladeška premijerka Sheikh Hasina Wazed, islandska premijerka Johanna Sigurðardottir, kirgistanska samoproglašena predsjednica Roza Otunbayeva, predsjednica Kostarike Laura Chinchilla, premijerka Trinidada i Tobaga Kamla Persad-Bissessar, finska premijerka Mari Kiviniemi i premijerka Australije Julia Gillard.

Tagovi: jadranka kosor, liderice, političarke, vanity fair, žene u politici

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM