Vijesti

24.06.2010. 12:42:19

Queer djeca i Izbor najgore seksističke izjave pobudili najveće zanimanje

Udruge se po prvi put predstavile publici na INmusic Festivalu

Ove godine T-Mobile INmusic je proširio festivalsku ponudu i na edukativne sadržaje te je u svoj program po prvi puta uvrstio i predstavljanje OCD-a, odnosno organizacija civilnog društva. Festivalskoj publici su 22. i 23. lipnja svoje područje i program djelovanja predstavile udruge: CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje,  Centar za mirovne studije, GONG, Mreža mladih Hrvatske, Queer Zagreb, Transparency International Hrvatska i Zelena Akcija.

Posjetiteljice i posjetitelji festivala mogli su se upoznati sa radom udruga putem letaka i brošura, popričati sa predstavnicama/ima, pogledati promotivne video spotove i filmove.

Najveće zanimanje posjetiteljice i posjetitelji festivala pokazali su za izložbu fotografija Queer djeca te za sudjelovanje u izboru najgore seksističke izjave.

Izložba fotografija Queer djeca premijerno je predstavljena javnosti u Kinu Europa u sklopu ovogodišnjeg Zagreb pride-a. Autorica izložbe, norveška umjetnica Lill-Ann Chepstow–Lusty u suradnji sa Queer Zagrebom i fotografom Darkom Vaupotićem, prikupila je i složila u kolaž osobne fotografije iz djetinjstva gejeva, lezbijki, biseksualnih i transrodnih osoba iz Hrvatske. Uz poigravanje vječnim pitanjem da li se queer osobom rađa ili postaje, fotografije predstavljene u kolažnom albumu prvenstveno progovaraju o queer ljudima kad su bili djeca – za koju je na kraju krajeva u potpunosti irelevantno na koji način je njihov identitet stvoren.

Izložba je izazvala pozitivne reakcije festivalske publike, pa se nadamo da će se ovaj zanimljivi kolaž fotografija i identiteta i dalje moći vidjeti ne samo u Zagrebu nego i diljem Hrvatske.

Osim Queer djece veliko zanimanje posjetitelja i posjetiteljica izazvao je Izbor za najgoru seksističku izjavu hrvatskih političara, političarki i drugih javnih osoba. Izbor je organizirala udruga CESI koje već nekoliko godina zaredom održava sličan izbor.

Na svojevrsnom stupu srama javnosti je predstavljeno 30-ak seksističkih, rasističkih i homofobnih izjava , a posjetitelji/ce su mogli birati između šest odabranih.

Na prvom danu festivala kao najgora izjava odabrana je izjava Andrije Hebranga:

"Žene koje nemaju partnera nikako se ne bi smjele podvrgnuti umjetnoj oplodnji jer bi na taj način dijete u startu bilo uskraćeno za jednog roditelja."

Na drugom mjestu se također nalazila izjava Andrije Hebranga:

"Mi u HDZ-u smo ponosni da je na red za tu funkciju došla jedna žena. Ja joj osobno poručujem: Stajat ćemo svi uz tebe ne kao da si muško nego kao da si muškarčina."

I dok se činilo da će Andrija Hebrang izaći kao pobjednik i vlasnik najgore seksističke izjave po odabiru posjetitelja/ica INmusic Festivala, drugi dan se dogodio (ne)očekivan obrat.

Vodstvo je preuzeo i u konačnici odnio pobjedu Darko Milinović sa izjavom:

"Trebaju naši liječnici nagovarati žene da odustaju od pobačaja, to sam ja radio dok sam bio ginekolog pa se u Gospiću puno djece tako rodilo."

Ministre, čestitamo!

Andrija Hebrang je tako sa svojim izjavama zauzeo drugo i treće mjesto.Ostale tri izjave koje su bile u konkurenciji su:

Anto Kovačević: "U Hrvatskoj nema nijedne zgodne lijepe cure kojoj bi to smetalo, problem je onih cura koje uđu u jesen života, kao što sam ja sada, pa im počinje sve smetati, pa onda postanu prvo velike feministkinje i drugo veliki borci protiv seksizma."
"Tko je vidio hokejaški klub bez navijačica", autorica novinarka sa HTV-a te izjava Ante Vukovića Rigete, kandidata za načelnika općine Podbablje na prošlim lokalnim izborima:"Previše je tu u lokalnoj politici mudrijanja, sve se svodi na jedno obično tračanje, a to je žensko područje. Ja sam im tu tek na ispomoći."Interes posjetitelja i posjetiteljica za teme i sadržaje koje su im ponudile organizacije civilnog društva pokazuje da da su organizatori napravili dobar potez proširivši festivalsku ponudu na ovaj način. 

Tagovi: cesi, cms, gong, in music festival, mmh, ngo, queer zagreb, seksizam, stup srama, transpareny international, zelena akcija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM