Vijesti

21.06.2010. 10:23:53

LGBTIQ osobe u Zagrebu su sve slobodnije i prosvjed protiv diskriminacije i homofobije im je važan i potreban

Vidimo se iduće godine na jubilarnom 10. Zagreb Pride-u

Ocjena Zagreb Pridea 2010 – "Hrvatska to može progutati"

Subotnja Povorka ponosa bila je po dosad najveći masovni prosvjedni coming out u Hrvatskoj. Bilo  je gotovo tisuću sudionika i sudionica i svake godine nas je sve više. To je pokazatelj da su LGBTIQ osobe u Zagrebu sve slobodnije i da im je prosvjed protiv diskriminacije, homofobije i transfobije važan i potreban. No, Povorka ponosa Zagreb Pridea je i prosvjed protiv svakog oblika nasilja, fašizma, nacionalizma, rasizma, seksizma i ksenofobije. Tako će biti i iduće godine, na desetom jubilarnom Zagreb Prideu.

Građani i građanke izborili su se za pravo na prosvjed i slobodu kretanja unatoč opstrukcijama

Povorka ponosa LGBTIQ osoba (lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba) izborila se u subotu na Trgu bana Jelačića za pravo građana i građanki na slobodu kretanja i javnog okupljanja, unatoč opstrukcijama gradske uprave i prometne policije. Sudionici i sudionice Povorke ponosa nisu pristali proći iza kioska, s južne strane Trga, izolirani od građana i građanki na čemu je insistirala prometna policija pozivajući se na Rješenje koje je prije desetak dana izdao gradski Ured za promet. Uzvicima "Hoćemo Trg!" sudionici/e su se izborili  za prolazak tramvajskom prugom, ispod zastava duginih boja, među građane i građanke Zagreba, gdje im je i mjesto. 

Unatoč birokratskom nasilju koji Gradski ured za promet iskazuje prema Povorci ponosa, a i drugim javnim skupovima u gradu, Zagreb Pride nije izborio samo pobjedu za kulturu mirnog i nenasilnog prosvjedovanja za Povorku ponosa, već i za sve građane i građanske inicijative koje imaju pravo demonstrirati, izraziti se i oduprijeti opstrukcijama vlasti.

Stotine tisuća kuna policijske zaštite zbog 50-ak fašista

Policijska zaštita na samoj Povorci ponosa  koštala je građane i građanke RH, stotine tisuća kuna zbog  50-ak fašista i drugih antidemokrata koji svojim porukama mržnje i straha povećavaju rizik direktnog nasilja prema Povorci ponosa.

Ljudska prava nemaju cijenu

U organiziranje ovogodišnje Povorke ponosa i svih drugih aktivnosti koje je od početka godine proveo Zagreb Pride potrošeno je 80ak tisuća kuna. Svi donatori, kao i sredstva koja sudobili kroz pobjedu na javnim natječajima za organizacije civilnog društva, popisani su na web stranicama Zagreb Pride-a. U taj iznos nisu uračunate tisuće sati volonterskog rada, propalih ispita na fakultetu, neplaćenih slobodnih dana na poslu petnaest članova i članica Organizacijskog odbora Zagreb Pride-a.

Procjena policijskog postupanja

Zagreb Pride zgrožen je snimkama policijske brutalnosti i pretjerane upotrebe sile prilikom uhićenja jednog od nasilnika i homofoba u Gajevoj ulici koji je pokušao napasti Povorku ponosa. Ta je osoba, moguće i maloljetnik, bila svladana, ležala je na tlu te je zazivala milost riječima "Nemoj molim te, ubit će me doma", što se vidi i čuje na snimkama objavljenim na televiziji i internet portalima. Unatoč tome, policajac ga je u tom trenutku udario nogom u glavu. 

Zagreb Pride osuđuje svako nasilje, a u ovom slučaju pretjeranu, nepotrebnu i nezakonitu upotrebu policijske sile.  Zagreb Pride će uvijek beskompromisno promicati, zahtijevati, zagovarati, tražiti i boriti se za punu jednakopravnost ljudi, dostojanstvo i zaštitu ljudskih i građanskih prava - kako prvenstveno LGBTIQ osoba, tako i onih koji žele našu smrt, kada  njihova prava i nepovredivo ljudsko dostojanstvo gaze vlasti i organi reda.

Osuda nasilja

Zagreb Pride osuđuje stoga i nasilje nad dvojicom mladića, našim prijateljima i kolegama Draženu i Igoru, koje je kukavički pretukla jedna organizirana fašistička banda dok je patrolirala gradom tražeći gejeve i lezbijke, točnije sudionike/ice Povorke ponosa. Smatramo da se radi o organiziranom, političkom progonu sudionika Povorke ponosa, koji je motiviran mržnjom, točnije homofobijom, ali i progonu zbog našeg otvorenog zalaganja za demokratske vrijednosti i antifašizam. Zagreb Pride od policije zahtijeva i tražim da se počinitelji promptno pronađu i privedu pred lice pravde.

Osim Igora i Dražena, prema našim informacijama napadnuta je i jedna američka državljanka i dvoje danskih državljana. Napad se dogodio na Kaptolu, preko puta Katedrale, a počinitelji po opisu koji su nam dale napadnute osobe odgovaraju huliganskoj bandi koja operira po gradu i prepoznaje sudionike/ice Povorke ponosa. Koliko nam je poznato, ove tri osobe nisu napad prijavile policiji, niti su potražili liječničku pomoć. Zadobili su lakše tjelesne ozlijede, još su u šoku i nevjerici zbog nasilja koje su iskusili usred bijela dana u centru glavnog grada Hrvatske. Treba spomenuti i da su dvojica danskih državljana bili turisti u zagrebu, koji nisu ni znali da se održava Povorka ponosa, ali su joj se pridružili. Zbog 10-ak fašista dva su turista prekinula svoj godišnji odmor u Zagrebu. 

 

Tagovi: lgbtiq, nasilje, policija, povorka ponosa, zagreb pride

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM