U fokusu

I poglavlje “Sport” od 2011. u Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnosti spolova?

Predstavljamo zaključke okruglog stola “Stanje i perspektive ženskog ekipnog športa u Hrvatskoj”. Sportašice, posebno u ekipnim sportovima, ne ostvaruju dovoljnu zastupljenost sa svojim natjecanjima i rezultatima u programima javne televizije, a promicanje ravnopravnosti spolova, pa i u sportu, je zakonska obaveza javne televizije te tražimo da tu obavezu i ispunjava. Žene u sportu podržavaju i predlažu uvođenje III. programa – sportskog programa HRT-a kroz koji žele ostvariti i prisutnost i promociju ženskog ekipnog sporta.

I poglavlje “Sport” od 2011. u  Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnosti spolova?

pranav singh

Jučer je u Zagrebu u organizaciji Komisije za skrb o ženama u sportu Hrvatskog olimpijskog odbora te u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa održan okrugli stol “Stanje i perspektive ženskog ekipnog športa u Hrvatskoj”. Okruglom stolu je prisustvovao i predstavnik Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Po završetku izlaganja velikog broja govornika i govornica, doneseni su zaključci okruglog stola:

 1. U svim strateškim dokumentima RH osigurati ravnopravnost žena i muškaraca u sportu. Posebno voditi brigu o zastupljenosti žena u pojedinim sportovima kroz stalno praćenje broja sportašica i klubova. Predložit će se da se u Nacionalnu politiku za promicanje ravnopravnosti spolova 2011.-2015. uvede poglavlje “Šport”;

2. Sportašice, posebno u ekipnim sportovima, ne ostvaruju dovoljnu zastupljenost sa svojim natjecanjima i rezultatima u programima javne televizije, a promicanje ravnopravnosti spolova, pa i u sportu, je zakonska obaveza javne televizije te tražimo da tu obavezu i ispunjava. Žene u sportu podržavaju i predlažu uvođenje III. programa – sportskog programa HRT-a kroz koji žele ostvariti i prisutnost i promociju ženskog ekipnog sporta;

 3. Uključivanje muškaraca iz područja sporta u uspostavu ravnopravnijeg položaja žena u sportovima, posebno ekipnim;

 4. Kroz programe razvoja ženskog sporta, posebno ekipnog, treba posebno osigurati: sportsku infrastrukturu i sportske objekte za ženski i muški sport jednake kvalitete (od škola do klubova); dodatno obrazovanje trenera za ženski ekipni sport i njihovo zapošljavanje, naročito na lokalnoj razini; poticanje osnivanja klubova i natjecanja za mlade žene.