Vijesti

25.02.2009. 13:16:42 - Snježana Ivić (Javno.com)

Šimonović: Nemoćni smo bez prijave građana

Korupcija to nisam ja - slogan je antikorupcijske kampanje, koja je danas lansirana kao dio antikorupcijske Vladine strategije kojom, napokon, počinje oštri obračun s korupcijom. Vladinu antikorupcijsku strategiju predstavili su Ivan Šimonović, ministar pravosuđa, te kao prvi operativci Tomislav Kralj, načelnik policijskog USKOK-a te Danko Cvitan, ravnatelj državno-odvjetničkog USKOK-a. Početak borbe protiv korupcije najavljen je pred mnoštvom okupljenih dužnosnika, sudaca, novinara i predstavnika civilnih udruga, a uime Europske komisije nazočio je Vincent Degert.

- Zajedno pozivamo građane da se aktivno uključe u borbu protiv korupcije. Nije riječ samo o tome da time ispunjavamo pretpostavke za ulaz u Europsku komisiju, nego nam treba i zbog nas samih - kazao je ministar Ivan Šimonović.

 

Uskočki suci u petak pred oči javnosti

- Uskočku vertikalu čine specijalizirani suci i policajci. Uskočke suce u petak ćemo predstaviti javnosti, a s radom počinju 1. ožujka - najavio je hitne promjene u obračunu s korupcijom.

I Tomislav Kralj i Danko Cvitan pozvali su građane da prijavljuju sve "koruptivne ponude i potražnje".

- Iza nas stoji desetak poštenih, stručnih i odlučnih profesionalaca koji su spremni uhvatiti se u koštac s tim zlom. Mi im jamčimo svu procesnu sigurnost koja im može biti data - zaključio je Cvitan.

 

Ponos i dostojanstvo razlog da stanemo na kraj korupciji
 
Ministar Šimonović nadahnuto je još jednom pozvao da se javnost maksimalno uključi, jer ne smijemo, kazao je, pristati da je korupcija naprosto dio naše stvarnosti sad kad imamo vlastitu državu.

- Ponos i dostojanstvo razlog je da danas korupciji stanemo na kraj. Imamo državu, vlast se bira na demokratskim izborima, a mediji uglavnom objavljuju što žele. Vrijeme je da frustracije usmjerimo u ostvarenje pozitivnih ciljeva, među kojima je i borba protiv korupcije, ali nju mogu dobiti samo aktivni građani - zaključio je Šimonović.

Uputio je javni apel s pozivom građanima da na internetskoj stranici: http://www.antikorupcija.hr/ mogu pronaći sve podatke o tome kako prijaviti korupciju.

- Trebamo osnaživati građane na hrabrost - pozvala je i Jadranka Kosor uime Vlade.

Tagovi: korupcija

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM