U fokusu

31. svibanj-Svjetski dan nepušenja pod motom "Zaštitimo žene od duhanskog dima"

U Hrvatskoj puši sve više mladih djevojaka

“Zaštitimo žene od duhanskog dima” glavna je poruka ovogodišnjeg Svjetskog dana nepušenja koji se obilježava 31. svibnja. U svijetu danas puši oko milijardu ljudi, od toga 20 posto žena. U Hrvatskoj već sedam godina nisu rađena istraživanja pa su tako posljednji poznati podaci iz 2003. prema kojima puši oko 34 posto muškaraca i oko 26 posto žena. Posebno je zabrinjavajuće, istaknuli su liječnici na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva, da u Hrvatskoj puši sve više mladih djevojaka. Od posljedica pušenja u svijetu godišnje umire oko pet milijuna ljudi.

U Hrvatskoj puši sve više mladih djevojaka

mag3737

“Zaštitimo žene od duhanskog dima” glavna je poruka ovogodišnjeg Svjetskog dana nepušenja koji se obilježava 31. svibnja. U svijetu danas puši oko milijardu ljudi, od toga 20 posto žena. U Hrvatskoj već sedam godina nisu rađena istraživanja pa su tako posljednji poznati podaci iz 2003. prema kojima puši oko 34 posto muškaraca i oko 26 posto žena.

Hrvatska po broju žena pušača nije najgora u Europi – ispred nje je desetak zemalja među kojima su primjerice Njemačka i Nizozemska, no i kod nas se očituje isti trend kao i drugdje – muškaraca pušača sve je manje, a sve više puše žene. Posebno je zabrinjavajuće, istaknuli su liječnici na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva, da u Hrvatskoj puši sve više mladih djevojaka. Anketa provedena među srednjoškolcima prije tri godine pokazala je da u dobi od 15 do 16 godina puši 29 posto dječaka i 26 posto djevojaka. Očite su razlike s obzirom na vrstu škole pa tako puši više djevojaka u stručnim školama nego u gimnazijama.

Od posljedica pušenja u svijetu godišnje umire oko pet milijuna ljudi, od toga jedan i pol milijun žena. Projekcije kažu da će za 20 godina stanje biti još puno gore – pušenje će godišnje ubirati oko osam milijuna žrtava, a među njima će biti 2 i pol milijuna žena.