U fokusu

Rezultati istraživanja o stavovima i seksualnim praksama žena u Hrvatskoj

Više od 80 posto žena smatra da bi u hrvatske škole trebalo uvesti seksualni odgoj i edukaciju

Svaka treća žena ne koristi nikakvu kontracepciju, trećina ih koristi kondome, dok njih 16 posto uzima kontracepcijske pilule. Ovakve je seksualne navike Hrvatica i njihove stavove prema kontracepciji pokazalo istraživanje koje je za tvrtku Bayer Schering Pharma povodom obilježavanja 50. godina kontracepcijske pilule provela agencija Ipsos Puls na uzorku od 1.000 žena u dobi od 18 do 35 godina. Stručnjaci smatraju da su u zadnjih nekoliko godina postignuti značajni pomaci u informiranosti žena o kontracepciji.

Više od 80 posto žena smatra da bi u hrvatske škole trebalo uvesti seksualni odgoj i edukaciju

anga

Prvi seksualni odnos Hrvatice u prosjeku imaju u dobi od 18 godina, do svoje 35-te godine prosječno promijene 3,5 partnera, a imaju sedam spolnih odnosa mjesečno. Svaka treća žena ne koristi nikakvu kontracepciju, trećina ih koristi kondome, dok njih 16 posto uzima kontracepcijske pilule. Ovakve je seksualne navike Hrvatica i njihove stavove prema kontracepciji pokazalo istraživanje koje je za tvrtku Bayer Schering Pharma povodom obilježavanja 50. godina kontracepcijske pilule provela agencija Ipsos Puls na uzorku od 1.000 žena u dobi od 18 do 35 godina.

Dok 35 posto ispitanica ne koristi nikakvu kontracepciju, čak 11 posto imalo je spontani, a šest posto namjerni prekid trudnoće.

Svojim je seksualnim životom zadovoljno 78 posto žena, a da Hrvatice nemaju problema sa svojom seksualnošću dokazuje visoki postotak onih koji svoju seksualnost doživljavaju izrazito pozitivno (83 posto), te onih koje se dobro osjećaju u svojoj “seksualnoj koži” (77 posto). Ipak, više od 80 posto žena smatra da bi u hrvatske škole trebalo uvesti seksualni odgoj i edukaciju.

Stručnjaci smatraju da su u zadnjih nekoliko godina postignuti značajni pomaci u informiranosti žena o kontracepciji. Dinka Pavičić-Baldani iz Klinike za ženske bolesti Petrova ocjenjuje kako su raspršeni mitovi o utjecaju hormonskih kontraceptiva na tjelesnu težinu i kasniju plodnost. No, žene i dalje smatraju da nakon dužeg uzimanja kontracepcijskih tableta treba učiniti stanku u korištenju, što je medicinski neopravdano, jer se upravo tada najčešće događaju neplanirane trudnoće. Žene također često ne znaju za najveću prednost kontracepcijske pilule, a to je smanjenje učestalosti karcinoma jajnika i sluznice maternice, ističe Pavičić-Baldani.

Kontracepcijska pilula proglašena je najvećim farmaceutskim izumom u posljednjih 150 godina, a više od polovice Amerikanaca smatra je najznačajnijim medicinskim postignućem prošlog stoljeća, važnijim od penicilina.