Vijesti

14.05.2010. 12:48:07 - Mija Pavliša (tportal.hr)

Sekistička reklama za madrace na Sudu časti

Sud časti Hrvatske udruge reklamnih agencija je na svoj dnevni red uvrstio i raspravu o seksistički intoniranoj reklami kojom tvrtka Perfecta prodaje madrace uz slogan 'Najbolja za svaki položaj!' i slikovnu poruku s aluzijom na seksualni čin.
Na sjednici zakazanoj za petak Sud časti Hrvatske udruge reklamnih agencija (HURA) u raspravi će donijeti odluku o tome na koji su način Perfectinom reklamom prekršeni standardi profesionalne prakse oglašivačke industrije definirani Kodeksom oglašavanja.

'Komuniciranje ne smije sadržavati ništa što bi vrijeđalo javnost u smislu općeprihvaćenih pravila javnog morala i pristojnosti. Treba voditi računa i o obliku predstavljanja, jer poruka mora biti estetska i u skladu sa zahtjevima kulturne okoline. Ona ne smije iritirati korisnike agresivnošću i neukusnim metodama, scenama i izrazima', kaže Suzana Kulaš, predsjednica Suda časti HURA-e.
Analizirajući reklamu koju je Perfecta izvjesila na pročelje jedne zgrade u širem zagrebačkom središtu, ustvrdila je da ona jasno aludira na seks i na podčinjenost žene zbog tekstualne poruke sročene u ženskom rodu, unatoč tome što je madrac, prikazan na slici, gramatički muškog roda.

'Isto tako, ova reklama asocira na već poznati saborski seksizam 'madraca i mudraca', kada je Anto Kovačević pokušavao primitivizmom diskreditirati kolegicu Vesnu Pusić', kazala je Kulaš.

Seksizam prema ženama kao normalna pojava


Predsjednica HURA-inog Suda časti povezala je spornu reklamu i s nedavnim slučajem reklame Radija 101 koji je objavio fotografiju golog muškarca.

'Tada se uzburkala javnost i povela se velika rasprava, premda reklama zapravo nikoga nije vrijeđala. Prikazivala je muško tijelo u maniri izložbe Bodies Revealed u Klovićevim dvorima. S druge strane, sad vidimo seksizam prema ženama koji u našem društvu predstavlja normalnu pojavu', kazala je i dodala da su takve reklame zabrinjavajuće i u kontekstu prava djece.

'Činjenica je da preko medija poručujemo djevojčicama da su objekt, a dječacima prikazujemo najprimitivnije stereotipe kao nešto normalno.'

Poslovno samoubojstvo

Promatrano s aspekta oglašivačke struke, tvrdi Kulaš, ovakva reklama ravna je samoubojstvu u poslovnom smislu, jer izravno vrijeđa onoga koji donosi odluku o kupnji.

'Žene su danas donositeljice odluka o kupnji većine proizvoda, zbog čega im se obraća čak i automobilska industrija, pa i proizvođači piva. Oglašavati madrace na ovakav seksistički način doista predstavlja nepoznavanje struke', zaključila je Suzana Kulaš.

Tagovi: hura, madraci, perfecta, reklama, seksizam, sud časti

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (10)

Stari komentari

Olivera:
živo me zanima tko je ''marketinški stručnjak'' koji je smislio ovaj reklamni biser!
14.05.2010. 15:33
goga:
konacno da netko reagira. docekale smo i to. hura za HURA tj. Suzanu Kulaš.
15.05.2010. 17:50
gost:
ja ne kužim u čemu je probelm. zašto se pretpostavlja da se radi podčinjavanju žene. zar ovaj ''bottom'' madrac ne može biti muškarac. ili oboje madraca muškarci ili oboje madraca žene. i zašto žene ne bi odabrale madrac u kojem je u svakom položaju ugodno. pa meni bi to bio poticaj da kupim takav madrac. zašto je sve seksualano odmah i seksistički? zašto se moramo zamarati s takvim glupostima? ima dovoljno primjera pravog seksizma i diskriminacije a ova reklama je po meni postigla svoj cilj. o njoj se priča i HURA može blebetati što god hoće o časti ali ovakve reklame se traže jer zaokupljaju pažnju.
16.05.2010. 10:10
goga:
nije problem u madracu bilo zenskog ili muskog roda, problem je kako i pise u tekstu: "ustvrdila je da ona jasno aludira na seks i na podčinjenost žene zbog tekstualne poruke sročene u ženskom rodu".
da traze se reklame koje zaokupljaju paznju ali ne pod svaku cijenu. i upravo kvalitetne i najbolje reklame zaokupljau paznju ali ne tako da vrijedaju bilo koju drustvenu grupu.
16.05.2010. 11:09
jk:
@gost
slogan im glasi "najbolja u krevetu" i "najbolja za svaki polozaj", tak da si nekak brijem da se ne radi o muskarcu, zar ne?
bravo HURA!
16.05.2010. 21:00
dinosaur:
draga libela,
hvala na postu, danas sam vozeci na aerodrom ugledala inacicu mega plakata za perfecta madrace: muski madrac stoji, a zenski (btv. dragi goste, ne treba ti osobita likovna naobrazba da bi u odabir spolova reklamne agencije posumnjao!) pred njim kleci i pruza mu usluge felacija uz isti slogan ispod fotke. bila sam bjesna i zalosna, radim u skoli i znam kako je komplicirano klincima odrastati, kako postaju sve konzervativniji u svojim nazorima (ne racunam tu slobodu nepristojnog govora i sl.) i kako ni sami ne znaju sto se od njih ocekuje. zato, libela, hvala na akciji
18.05.2010. 21:40
Ana:
Ova reklama je u svom pokušaju da bude drukčija ispala neukusna. Baš me zanima taj koji ju je smislio... :-)
18.06.2010. 08:38
:
Ima li kakvih novosti o ovome? Na cesti za Veliku Goricu ima već 2-3 mjeseca reklama u kojoj je madrac u drugom položaju, na koljenima... piše opet 'najbolja' tako da je jasno da nije riječ o tome da jedan frajer puši drugom.
28.08.2010. 19:44
jk:
cini se da su ih polako poceli micati, iz ulice republike austrije, konacno je nakon tri mjeseca maknuta. ocito hura-ina odluka nikoga na nista ne obvezuje, nazalost.
07.09.2010. 09:16
hohoho:
ne razumijem zašto podčinjenost žene? Zar su žene u seksu podčinjene? Ja sam mislio da žene u tome uživaju kao i muškarci. Ako je ovo podčinjeno, onda je i svaki muškarac koji je prilikom seksa ispod žene podčinjen.
11.03.2011. 19:16

Iz drugih medija

AEM