U fokusu

Zbog neplaćanja alimentacije

Zatvorsku kaznu odslužilo 15 očeva iz Dalmacije

Trend utuživanja zbog neplaćanja alimentacije je u porastu, ne samo zbog recesije nego i zato što su samohranim roditeljima sve dostupnije informacije i načini na koji mogu ostvarivati prava za dijete. Roditelji se najčešće osuđuju na uvjetne zatvorske kazne s rokom kušnje i dodatnom mjerom kojom im se nalaže da isplate novac. Ako u roku kušnje ne isplate zaostatke i ne nastave podmirivati obvezu, uvjetna se kazna opoziva i zamjenjuje zatvorskom. Takvi su slučajevi rijetki, jer u konačnici nije u interesu djeteta da roditelj ostane bez prihoda.

Zatvorsku kaznu odslužilo 15 očeva iz Dalmacije

Pensiero

Sudovi za mladež općinskih sudova u Splitu, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku su od 2008. pa do konca prvog kvartala ove godine zaprimili ukupno 387 novih optužnih prijedloga podnesenih zbog povrede dužnosti uzdržavanja djeteta, a čak 15 očeva je odslužilo i zatvorske kazne.

Trend utuživanja zbog neplaćanja alimentacije je u porastu, čini se ne samo zbog recesije nego i zato što su “zakinutim” samohranim roditeljima sve dostupnije informacije i načini na koji mogu ostvarivati prava za dijete. Roditelji se najčešće osuđuju na uvjetne zatvorske kazne s rokom kušnje i dodatnom mjerom kojom im se nalaže da isplate novac. Ako u roku kušnje ne isplate zaostatke i ne nastave uredno podmirivati obvezu, uvjetna se kazna opoziva i zamjenjuje zatvorskom. Takvi su slučajevi u praksi rijetki, jer u konačnici nije u interesu djeteta da roditelj ostane bez prihoda.

Od 195 novozaprimljenih slučajeva od 2008. u Splitu, do sada je presuđeno tek njih 32, jer se u razdoblju od 2008. godine paralelno riješilo 120 predmeta iz prijašnjih godina. Samo u dva slučaja su očevi završili iza rešetaka, od čega je jedan dospio na Bilice jer nije isplatio djetetu dosuđeni iznos, dok je u drugom slučaju Županijski sud po žalbi preinačio uvjetnu osudu na zatvorsku kaznu od 10 mjeseci, zbog neplaćenih 122.000 kuna. Broj djece čiji samohrani roditelji moraju sudskim putem utjerivati novac za njihovo uzdržavanje najviše raste u Zadru.

Od 31 predmeta iz 2008. godine, neriješen je ostao samo jedan, dok je od 34 zaprimljena u prošloj godini riješeno njih 29. Do kraja travnja ove godine taj sud je zaprimio još 18 novih predmeta, a presudio ih 16.

Među zadarskim utuženim neplatišama nema nijedne majke. Iako mahom izriču uvjetne kazne, 2008. godine su u postupku izrekli jednu zatvorsku kaznu, a dvojica su očeva poslana u zatvor od šest uloženih zahtjeva za opoziv uvjetne osude. Prošle godine je taj broj narastao pa je čak za šestoricu očeva opozvan uvjet – kazao nam je predsjednik Kaznenog odjela Općinskog suda u Zadru Hrvoje Visković.

Kako doznajemo od sutkinje Meline Gulin-Pavlaković, glasnogovornice Općinskog suda u Šibeniku, 2008. godine su zaprimili 25 optužnih prijedloga, a riješili njih 20. Na šibensku optuženičku klupu sjela je i jedna majka. Od početka 2008. godine je na šibenskom sudu samo u dva predmeta otac završio iza rešetaka, i to na temelju opozivanja uvjetne osude.

U Dubrovniku, pak, do sada još nisu presudom slali u zatvor neplatiše alimentacije, doznajemo od predsjednika Općinskog suda Ante Kačića, a pretprošle godine su opozvana dva uvjeta. Dok su u 2008. godini na sudu bili sve redom očevi, njih 21, u prošloj je godini među optuženima bila i jedna majka.

Minimalni iznosi

Minimalni novčani iznos potreban za mjesečno uzdržavanje djeteta određuje Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi u postotku od prosječne mjesečne isplaćene neto plaće za proteklu godinu. Visina alimentacije ovisi o dobi djeteta i kreće se od 17 do 22 posto prosječene plaće pa bi iznos za tekuću godinu bio:

– 451,44 kune za dijete do 6 godina

– 531,10 kuna za dijete od 7 do 12 godina

– 584,20 kuna za dijete od 13 do 18 godina