U fokusu

Čestitamo 15. obljetnicu djelovanja

Ženski studiji mijenjaju život nabolje

Centar za ženske studije, prvi i jedini centar takve vrste u Hrvatskoj, osnovala je 1995. godine skupina teoretičarki i znanstvenica, feministkinja, mirovnih aktivistkinja i umjetnica. Centar razvija interdisciplinarni studij i ekspertna znanja o ženskoj tematici u Hrvatskoj te postaje prostor susreta akademskog diskursa, aktivizma i umjetničke prakse. Ono po čemu su Ženski studiji jedinstveni upravo je njihov obrazovni program.

Ženski studiji mijenjaju život nabolje

Centar za ženske studije, prvi i jedini centar takve vrste u Hrvatskoj, osnovala je 1995. godine skupina teoretičarki i znanstvenica, feministkinja, mirovnih aktivistkinja i umjetnica. Centar za ženske studije razvija multi/interdisciplinarni studij i ekspertna znanja o ženskoj tematici u Hrvatskoj te postaje prostor susreta akademskog diskursa, aktivističkog angažmana i umjetničke prakse. Osnovne aktivnosti Centra su obrazovanje, istraživanje, izdavaštvo, knjižnična djelatnost, kulturna događanja, javno zagovaranje politike rodne jednakosti i ženskih studija.

Ipak, ono po čemu su Ženski studiji jedinstveni je upravo njihov obrazovni program kroz koji je u ovih 15 godina prošlo više od 300 studentica.

Dok su ženski studiji već više od 35 godina prisutni kao studij unutar svjetskih sveučilišta, to na sveučilištima u Hrvatskoj nije slučaj, a ženskostudijski sadržaji prisutni su tek kao tema unutar sveučilišnih kolegija ili cjeloviti kolegiji ili posebni seminari.

Ideja Centra za ženske studije je sve vrijeme bila osmišljavati i razvijati vlastiti model obrazovanja te siguran studenticama motivirajući prostor za kreativno učenje i osobni “rast”. Riječ je o otvorenom modelu obrazovanja unutar kojeg su na različite načine povezane teorijska artikulacija feminizma i feminističko iskustvo, feministička pedagogija i iskustveni načini učenja, osobna kreativnost i feministička umjetnička praksa. Ono što odlikuje ženske studije je veza teorije, aktivizma i umjetnosti, otvorenost i kritičnost, te mogućnost otkrivanja spoznaja o ženama u najrazličitijim vidovima.

Mnoge žene su u sigurnom prostoru Centra razvijale obrazovne sadržaje koji su im bili zanimljivi i poticajni u njihovom profesionalnom smislu, imale priliku za vježbanje  kritičkoga mišljenja, za propitivanje granica disciplina, vježbanje argumentacije koja je crpila svoju uvjerljivost iz feminističke teorije što je omogućilo nove mogućnosti u razvoju ženskih studija.

A kako ženski studiji mogu pozitivno utjecati i promijeniti život nabolje, pročitajte iz komentara samih polaznica:

 “Ovo je jedini prostor u mojem životu (…) u kojem sam imala priliku baviti se problematikom društva koja me okružuje a da istovremeno cijelo vrijeme imam osjećaj da se bavim sama sa sobom (…).”

“Centar mi je pružio nova znanja, sadržaje, poveznice, energiju!”

” Čitavo vrijeme imam osjećaj da nadoknađujem izgubljeno, učim, ispunjavam se.”

“Ženski studiji su mi dali veliku dodatnu snagu da ustrajem u svojim stajalištima kao feministica…”

“Čula sam da su [Ženski studiji] dobri, a uvjerila sam se da su izvrsni i jedinstveni!”

Ukoliko do sada niste bili upoznati sa radom Centra za ženske studije, nadamo se da su vas ova iskustva zainteresirala te da ćete se pridružiti proslavi 15 obljetnice djelovanja Centra.

Detaljan program proslave možete pročitati ovdje.

{slika}