Vijesti

13.04.2010. 19:15:27 - Ladislav Tomičić (novilist.hr)

Nevladine organizacije traže vraćanje starog imena Aleji izviđača

Zagreb briše Aveniju Gojka Šuška ?

Nekoliko nevladinih organizacija, među kojima su Građanski odbor za ljudska prava, Centar za mirovine studije te Documenta, poslalo je zagrebačkoj Gradskoj skupštini zahtjev za preimenovanje Avenije Gojka Šuška, odnosno za vraćanje njezinog starog imena – Aleja izviđača. Ovakav zahtjev skupštinskom Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova već je prije nekoliko godina podnosilo Vijeće gradske četvrti Maksimir, ali zahtjev je odbijen. Na čelu nadležnog gradskog odbora u to vrijeme sjedio je Ivan Šikić, najbliži suradnik gradonačelnika Milana Bandića, a jedan od članova bio je i kontroverzni bivši političar Nenad Ivanković.

Čelnim ljudima zagrebačkog ogranka SDP-a, koji ima većinu u Gradskoj skupštini, nije strana inicijativa za preimenovanjem Šuškove avenije. Jedan od istaknutih dužnosnika zagrebačkog ogranka stranke o ovoj temi govorio nam je još prije dva mjeseca, istaknuvši da vjeruje da će Avenija Gojka Šuška već na jesen dobiti novo ime.

Aktualni predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Marin Knezović rekao nam je da zahtjev još uvijek nije vidio, a upoznat je s identičnim, ranije podnesenim i dobijenim zahtjevom.

– Čuo sam da je i prije nekoliko godina postojao takav zahtjev, ali prethodni saziv Skupštine ga je odbio. Ne bih želio komentirati novi zahtjev za preimenovanje Šuškove avenije, sve dok mi ne dođe na stol. Uobičajena procedura je takva da nakon zaprimanja zahtjeva prvenstveno tražimo od Vijeća gradske četvrti da se o tome izjasni, iako po zakonu možemo i sami donijeti odluku. Uvijek se nastojimo konzultirati s mjesnom samoupravom, rekao je Knezović.

Ispred Vijeća gradske četvrti Maksimir, koja dijelom obuhvaća i Aveniju Gojka Šuška, zahtjev za brisanje Šuškovog imena iz registra ulica prokomentirao je predsjednik Vijeća Marijan Pilaš. On je jedan od ljudi koji su podnosili i prethodni zahtjev za preimenovanje, a vjeruje, rekao je, da će njegovo Vijeće podržati i aktualni zahtjev.

– Mi smo i ranije na Vijeću gradske skupštine donijeli zaključak da bi bilo primjereno da se aveniji vrati staro ime – Aleja izviđača. Željeli smo izviđačima vratiti ulicu jer upravo u to vrijeme obilježavala se stota obljetnica izviđača Hrvatske. Onda to nije prošlo, ali vjerujem da će naše vijeće i ovaj put podržati takvu nakanu. Mi na Maksimiru imamo dvije izviđačke udruge koje su i prvi put inicirale prenamjenu, ustvrdio je Pilaš.

Pusić: Ne zaslužuje ulicu

Zašto je zahtjev uopće podnesen, obrazložio nam je jedan od njegovih potpisnika, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić.

– Potpisali smo taj zahtjev jer smatramo da je bilo dovoljno suđenja za ratne zločine u kojima je nakon nekoliko koraka isplivavala odgovornost ministra obrane iz tog doba kao čovjeka koji je izravno odgovoran za neprocesuiranje i nekažnjavanje počinitelja ratnih zločina. Dapače, Šuška pamtimo po ciničnim izjavama poput one da ga oko miniranja objekata zanima samo jesu li tehnički dobro izvedena. Po tome je bio poznat i smatramo da je u tom svjetlu krajnje kontroverzna osoba te da ne zaslužuje da se po njemu zove ulica u Zagrebu, rekao je Pusić.

Tagovi: centar za mirovne studije, documenta, gojko šušak, građanski odbor za ljudska prava, nazivi ulica, zoran pusić

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM