U fokusu

U Sarajevu započela regionalna kampanja za podizanje svijesti o položaju žena Romkinja u današnjem društvu

Ja sam Romkinja

Regionalna kampanja ” Ja sam Romkinja” biti će danas predstavljena u Kući ljudskih prava u Sarajevu. CARE International NWB želi doprinijeti obilježavanju Svjetskog dana Roma  započinjući danas svoju regionalnu kampanju usmjerenu na osnaživanje žena Romkinja i podizanje svijesti javnosti o njihovom položaju u današnjem društvu. Kreirani videospot predstavlja četiri žene Romkinje – iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Možete ga vidjeti ovdje.

Ja sam Romkinja

Na Svjetski dan Roma, o kampanji će govoriti Sumka Bučan, direktorica CARE International NWB Sarajevo, Indira Bajramović predsjednica Udruženja Roma “Bolja budućnost” iz Tuzle, Nedžad Jusić, predsjednik udruženja Roma Eurorom iz Tuzle te Jadranka Miličević, koordinatorica projektaCARE International NWB.
Kampanja je jedna od aktivnosti trogodišnjeg regionalnog projekta “Osnaživanje žena Romkinja” koji provodi CARE International NWB, u sklopu Dekade za uključivanje Roma 2005-2015, u partnerstvu sa ženskim romskim nevladinim udrugama / udruženjima iz regije: “Bolja budućnost”-Tuzla (BiH); “Centar za romske inicijative”- Nikšić (Crna Gora); “Romski ženski centar-Bibija” – Beograd (Srbija); “Romsko srce”-Jagodnjak (Baranja, Hrvatska).

CARE International NWB želi doprinijeti obilježavanju ovoga dana započinjući svoju regionalnu kampanju usmjerenu na osnaživanje žena Romkinja i podizanje svijesti javnosti o njihovom položaju u današnjem društvu.

Kreirani videospot predstavlja četiri žene Romkinje – iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske koje ukazuju na predrasude i diskriminaciju s kojom se susreću ali i na potrebu za obrazovanjem i zapošljavanjem Roma, osobito žena. Spot možete vidjeti ovdje.

Istovremeno, one same predstavljaju svijetle primjere koji bi trebali približiti svim gledateljima jednu novu, pozitivniju sliku Romkinja i romske populacije uopće, a manjinskom stanovništvu pružiti nadu i motivaciju za učenjem i napredovanjem. Sve žene u video spotu su aktivistkinje i kroz nevladine udruge djeluju u svojim zajednicama na unapređenju položaja romske žene u društvu.

Kampanja je nastala je u produkciji Romedia fondacije iz Budimpešte i službeno će se provoditi od 8.travnja do 14. svibnja 2010. kada će se u Beogradu održati regionalna konferencija, u organizaciji CARE NWB International i partnera, na temu: Uloga i sudjelovanje Romkinja u provođenju Nacionalnih akcijskih planova Dekade za uključivanje Roma 2005-2015.

Projekt financijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške, priopćeno je iz CARE-a.