U fokusu

Socijalisti, liberali i konzervativci predložili zakon, zeleni suzdržani

Belgija će prva u Europi zabraniti nošenje burke?

Parlamentarni odbor za unutarnju politiku prihvatio je rezoluciju kojom se zabranjuje nošenje burke i hidžaba u javnosti. Tako bi Belgija mogla postati prva europska zemlja koja će izglasati takvu zabranu.  Prema nacrtu zakona, svaka osoba koja bude u potpunosti ili djelomično prekrivala lice i maskirala se tako da ju se ne može prepoznati biti kažnjena iznosom od 15 do 25 eura ili zatvorskom kaznom od sedam dana.

Belgija će prva u Europi zabraniti nošenje burke?

Parlamentarni odbor za unutarnju politiku prihvatio je rezoluciju kojom se zabranjuje nošenje burke i hidžaba u javnosti. Tako bi Belgija mogla postati prva europska zemlja koja će izglasati takvu zabranu. Na istom putu je i susjedna Francuska. Krajem travnja Zastupnički dom će glasovati o rezoluciji. Prema nacrtu zakona, svaka osoba koja bude u potpunosti ili djelomično prekrivala lice i maskirala se tako da ju se ne može prepoznati biti kažnjena iznosom od 15 do 25 eura ili zatvorskom kaznom od sedam dana.

Iznimke su policajci, vatrogasci i motociklisti koji nose kacige, kao i sudionici javnih događanja koje je odobrila policija. Nacrt zakona podnijeli su socijalisti, liberali i konzervativci, a samo su zeleni izrazili suzdržanost, upozorivši da je ovaj zakon možda u sukobu s belgijskim ustavom i s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

U javnom životu Belgije žene koje nose burke ili hidžab nisu česta pojava, no parlamentarci žele izbjeći takav razvoj događaja.

“Nošenje burke u javnost nije u skladu s otvorenim, liberalnim i tolerantnim društvom” – smatra Daniel Bacquelaine koji je predložio zakon.