Vijesti

30.03.2010. 10:58:44 - Lorena Barić

Ratovi za skvotove

Pozitivna skvoterska atmosfera je vladala u prostoriji Zelene akcije gdje su se skupili alternativci grada Zagreba i šire okoline da zajedno pogledaju novi češki dokumentarac "Squat Wars" (predstavljen na ovogodišnjem Anarhističkom sajmu knjiga u Zagrebu od 26. – 28. ožujka) u kome je u 27 minuta kroz intervjue bivših stanara, arhivske snimke i fotografije vjerodostojno prikazano rađanje i umiranje tri najpoznatija Češka skvota - Zenklova (zatvoren 1997.), Ladronka (zatvoren 2000.) i Milada (zatvoren u ljeto 2009.), kao i skvoterski način života. Mišung boja, frizura, bedževa i različitih naglasaka engleskog kroz koji su se miješali jedan potpuno bijeli hrt na rozoj uzici i drugi potpuno crni retriver sa plavom maramom oko vrata u maloj prostoriji Zelene akcije je upotpunio doživljaj filma i dočarao pravu skvotersku atmosferu.

Film ne samo da pokazuje faktualnu povijest gore spomenutih skvotova nego pobija stereotip skvotera kao "prljavih narkomana i klošara." Na početku filma je implicirana definicija skvota kao mjesta za samo-ostvarenje, mjesta otvorenog za samostalnu realizaciju umjetničkih potencijala, ideja i samog sebe. Vođeni tom idejom češki skvotovi su uvijek imali kulturni program radionica, seminara, diskusija, predavanja, party-ja, izložbi itd.

Međutim, tokom gledanja filma se javila jedna kontradiktornost. Naime, u filmu je pokazano i rečeno da je za uspješnost skvota neophodna  dobra organizacija i komunikacija. Tako na primjer film pokazuje okrugli stol o stvaranju Milade što očito ukazuje na dobru komunikaciju i organizaciju stanara. Također se da naslutiti da je za stvaranje Milade neophodna, ili ajmo reći jako potrebna, bila svojevrsna društvena hijerarhija, pojam koji je sam po sebi kontradiktoran filozofiji anarhizma. Naravno tu ostaje puno mjesta za političko-socijalno-filozofsku raspravu, ali činjenica je da skvoterski alternativni način života nailazi na puno barijera i neprihvaćanja u svijetu i da su filmovi poput "Ratova za skvotove" prijeko potrebni baš zbog toga što čine korake naprijed u osviještavanju javnosti kao i pružanju inspiracija potencijalnim kreativnim skvoterima.

Film je urađen po Uradi-sam principu (DIY-Do It Yourself) i pušten u promet pod licencom Creative Commons-a koji dozvoljava slobodnu distribuciju i prikazivanje. Autor dokumentarca je izjavio da će u sljedećih par mjeseci samo javno prikazivati film i neće ga stavljati na internet jer želi da se ljudi skupe i zajedno dožive film i na kraju diskutiraju i dijele svoje ideje umjesto da "svatko za sebe sjedi ispred malog monitora i konzumira film u anonimnosti."

Iskreno preporučam gledanje filma. Trailer za film mozete pogledati ovdje.

Tagovi: anarhistički sajam knjiga, češka, diy, milada, ratovi za skvotove, squat wars

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM