Vijesti

29.03.2010. 10:53:17 - Kristina Josić

Šesti anarhistički sajam knjiga

Šesti Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu održavao se od 26. do 28. 03. 2010. godine na dvije lokacije – u kinu Europa i klubu MaMa.
Naizgled, program je bio bogat i pružao dosta mogućnosti. Ipak, ostala sam pomalo razočarana. Program je nudio brojne štandove s knjigama, bedževima, kasetama, plakatima, majicama i sličnim proizvodima koji su se mogli nabaviti po niskim cijenama ili čak besplatno. Sve se to moglo razgledati danju do 15h na Cvjetnom trgu, dok se nakon toga selio na kat kina Europa.

Prvo razočaranje je uslijedilo nakon što sam ušla na sam sajam te sam uočivši zaista dobru atmosferu htjela uhvatiti trenutak foto aparatom, i na sam moj pokušaj su me spriječili u tome. Takve scene su se kasnije ponovile i na jednoj od diskusija u krugu. Smatram da nema razloga ne omogućiti fotografiranje eventa koji je očito i organiziran radi promocije pokreta i želje za pružanjem informacija kroz razne materijale i diskusije. Ipak, nisam forsirala.  

Zatim sam se s kolegicom uputila na mjesto održavanja predavanja na temu Nove strategije nadzora i kontrole. Na ulazu u dvoranu stajao je natpis da je predavanje otkazano zbog bolesti. Nažalost, još jedna od zanimljivih stvari s programa je bila izbačena.

Rasprava u krugu koja se trebala održati u kinu Europa, prebačena je u klub MaMa. Obavijest o tome je stajala u kinu Europa pa smo nakon dolaska ondje morali žuriti do kluba MaMa, u nadi da rasprava još nije počela. Srećom, i nije. Rasprava se održavala na temu Akademističkog pristupa anarhizmu. Bavili su se pitanjem omogućavanja i pružanja informacija Akademiji, sociolozima i antropolozima, koji će istražujući sam pokret, pružiti informacije do kojih su došli i prezentirati ih javnosti. Problem je samog prezentiranja pokreta kroz pero znanstvenika u kojem su neki gledali prijetnju jer je to omogućavalo otkrivanje informacija neprijatelju ( vlasti ), dok su drugi smatrali da je to pozitivna stvar ukoliko se sam pokret želi promovirati i pružiti javnosti informacije koje oni odluče dati i jednostavno onemogućiti stvaranje iskrivljene slike o njima.

Mnoštvo sadržaja - nedovoljno organizacije, želja za promocijom - strah od krive interpretacije. Mislim da je Sajam još mlad i da će kroz par godina, ukoliko se tradicija nastavi, biti bolji i zanimljiviji, sadržajno bogatiji i organiziraniji.

Nešto se može promijeniti, pokret može ojačati i revolucija može živjeti. Rekla je to i Margaret Mead: "Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali."

 

Tagovi: anarhizam, društveni pokreti, knjige

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (9)

Stari komentari

jk:
hm ne bih rekla da je dio programa bio izbacen ako kazu da je otkazan zbog bolesti. to je legitiman razlog, kaj ne?
sajam takodjer nije bas mlad, ovo mu je vec sesto izdanje:) a glede sintagme "zelja za promocijom" nekako sumnjam da bi je sami organizatori potpisali...uf kolko prijepora oko anarhizma...
29.03.2010. 12:17
Kristina:
ako nije želja za promocijom, što je?
dovoljno je mlad da ima rupe u organizaciji, pod to sam mislila. godine nikad nisu pokazatelj 'starosti'.
29.03.2010. 14:03
jk:
mislim da sam pojam "promocija" i ono sto isti nosi u sferi trzisne ekonomije i marketinga nije nacin na koji bi organizatori opisali svoje djelovanje...
godine su stvarno relativne (a sto nije:) ali nisam sigurna da li su "rupe" u organizaciji zaista rupe...uostalom, zar ementaler rupe ne cine jedinstvenim i prepoznatljivim:))
29.03.2010. 14:51
Ivana:
Ja sam ih ipak uspjela fotkati :))
29.03.2010. 22:13
jk:
he he, znaci ipak nisu toliko stidljivi:))
30.03.2010. 15:37
N.:
Pa jasno je objašnjeno ne da nema fotografiranja nego da se za fotografiranje treba pitati osobe koje želite uslikati,znači trebate njihovo dopuštenje, a za same štandove i knjige nije bilo problema
31.03.2010. 22:28
jk:
slazem se, treba uvijek pitati osobe dal ih se smije fotkati.
31.03.2010. 22:34
:
nije twain nego margaret mead. možda da sljedeći put ipak pokušaš razmisliti o razlozima za postojanje nekih normi (poput nefotografiranja na ovakvim događanjima), možda ih ti anarhisti ipak imaju...

a promociju ideja fotografijama i "evente" možda je ipak bolje ostaviti kapitalizmu, zar ne?
11.06.2010. 12:32
Uredništvo Libele:
Propust ispravljen. Zahvaljujemo!
11.06.2010. 15:09

Stup srama

Iz drugih medija

AEM