Vijesti

19.03.2010. 14:24:52

Seksizam u medijima

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorila Index.hr

Dana 17.3.2010. na portalu Index.hr objavljen je tekst kolumniste Tomislava Klauškog pod naslovom "Oporba uvrijedila Kosor: Je li ona snažni lider ili obična cvilidreta" u kojem se osvrnuo na aktualni sat u Hrvatskom saboru 17.3.2010. u kojem je premijerka odgovarala na pitanja saborskih zastupnika/ca. 

U tekstu se između ostalog navodi: "Pokazala je kako očekuje poštedu i zahvalnost. Očekuje da se odnose prema njoj kao prema ženi. Da joj tepaju i recitiraju, posjednu je pred kamin i zaljubljeno gledaju. Nazovu ujutro i navečer. Daruju cvijeće. Možda i broš. Komplimentiraju.", povezujući tako sudjelovanje premijerke na aktualnom satu u Hrvatskom saboru sa njezinim spolom te koristeći se uvredljivim stereotipima uvredljivo prikazao i sve žene. U tekstu je također navedeno: "Više nije jasno je li Kosor snažna političarka koja se može uhvatiti u koštac s krizom i kompetentno voditi Vladu ili je ona ipak najobičnija plačip... oprostite "Suzana" što u svakom pogledu predstavlja uvredljivo, ponižavajuće i omalovažavajuće prikazivanje žene u medijima, što je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o ravnopravnosti spolova (čl. 16.st.2.).  

Ponovno upozoravam da su mediji dužni poštivati nacionalne i međunarodne zakone i propise koji reguliraju njihovu obvezu promicanja vrijednosti ravnopravnosti spolova i uklanjanja stereotipa, seksizma i uvredljivih i ponižavajućih načina prezentacije žena i muškaraca u medijskim sadržajima, bez obzira na njihov društveni status (Zakon o ravnopravnosti spolova, NN 82/08, čl. 16.; Zakon o medijima NN 59/04, čl. 3. st. 4; Putokazi ka ravnopravnosti žena i muškaraca 2006-2010", Europske komisije, preporuke (2003)3 i (2002)5 Odbora ministara Vijeća Europe  državama članicama itd.). 

Također, ponovno podsjećam da je Parlamentarna skupština Vijeća Europe pozvala zemlje članice da se bore protiv svih oblika seksizma u medijima u kojima su žene još uvijek  "opisivane ili predstavljane kao slabe, ranjive, ovisne", te da ojačaju ulogu medija u promociji ravnopravnosti spolova, da kroz medijske kodekse ponašanja zabrane seksističku praksu i predodžbe te promoviraju uređivačku politiku koja obuhvaća i rodnu dimenziju.

Smatram da je ovaj tekst u navedenim dijelovima u suprotnosti sa svim propisima i politikama koje je donio Hrvatski sabor, a koje se odnose na uklanjanje seksizama iz medijskih sadržaja.  Zabrinjavajuće je da javnost, pa tako i medije, jako brine nedovoljna provedba svih drugih zakona, a nimalo onih koji se odnose na medijske sadržaje.

Pozivam Hrvatsko novinarsko društvo da na isti način kao što je to učinilo u svojem priopćenju od 10.3.2010. godine kada je upozorilo, iz drugih razloga, na  pisanje dnevnika 24 sata i ukazalo na gotovo svakodnevna gruba kršenja novinarske profesionalne etike, postupa i u slučajevima kada se ta kršenja odnose na seksizme u medijskim sadržajima.

Time ne bi doveli u pitanje prava novinara/ki da ocjenjuju bilo čije postupke i javne istupe, već bi samo upozoravali na njihovu dužnost da se drže profesionalne etike, osim, naravno, ako ne smatraju da se ona ne odnosi na seksističku praksu.


Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Gordana Lukač Koritnik

Tagovi: gordana lukač koritnik, hrvatsko novinarsko društvo, index, jadranka kosor, mediji, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, premijerka, seksizam, tomislav klauški

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

jk:
apsolutno podrzavam rekacije i priopcenja pravobraniteljice glede seksizama i ostalog u medijima. samo mislim da bi trebala to cesce raditi. ovako stvarno izgleda da na neki cudan nacin selektira i odredjuje na sto treba a na sto ne treba reagirati. ove godine je kolko sam upoznata reagirala 3 puta, od toga su se dva slucaja odnosila na premijerku i oba su isla kolumnistima...
eh kad bi svo zlo u njima bilo...
19.03.2010. 16:09
tajuska:
jako cudan nacin selekcije. klauski, iako u svom stilu polovicno argumentirano i polovnicno informirano i dijelom stvarno seksisticki, je naceo dobro pitanje, a to je kosoricino igranje rodnim stereotpima i rodnim ulogama. a u tekstu kojim odgovara GLK poentira da kosorica povremeno igrajuci se stereotipima u svoju korist otvara put za kojekakve komentare, ukljucujuci i kolumnisticke. recimo, fora s "damom ciji se pozivi ne odbijaju". i sljedeci puta kad joj zoran m. kaze da se nije ponijela damski, ili da od jedne dame ocekuje bla-truc, kako ga napasti za seksizam - odnosno on ce imati spremnu obranu jer kosorica je ta koja je sebe prozvala damom (sa svim konotacijama koje to nosi). isto tako kad ju za neki sljedeci potez netko pita jel i taj smislila peruci sude (a sama je izjavila da je jedan rebalans smislila tijekom te radnje) ta osoba ce imati savrsen alibi za u osnovi seksisticki komentar. jos ako je stvarno uspjela ispaliti da je dogovor s pahorom posljedica njenog zenskog sarma, radi sama sebi nevidenu stetu.
19.03.2010. 17:39

Iz drugih medija

AEM