U fokusu

Vlada RH donijela Strategiju razvoja ženskog poduzetništva u Republici Hrvatskoj 2010. – 2013.

U Hrvatskoj trenutno na jedan poduzetnički pothvat žena dolaze dva do 2,5 pothvata koje pokreću muškarci, dok je u Americi taj odnos 1:1,5. U Strategiji se stoga kao cilj do 2013. navodi povećanje broja žena koje pokreću poslovni pothvat kako bi se ostvarila razina poduzetničke aktivnosti žena na razini SAD-a.

Vlada RH donijela Strategiju razvoja ženskog poduzetništva u Republici Hrvatskoj 2010. – 2013.

Hrvatska je Vlada danas podržala Strategiju razvoja ženskog poduzetništva 2010.-2013. godine kojoj je cilj značajno povećanje broja žena koje pokreću poslovne pothvate i podizanje razine poduzetničke aktivnosti žena.

U Hrvatskoj trenutno na jedan poduzetnički pothvat žena dolaze dva do 2,5 pothvata koje pokreću muškarci, dok je u Americi taj odnos 1:1,5, kazao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač. I u Strategiji se stoga kao srednjoročni cilj do 2013. navodi značajno povećanje broja žena koje pokreću poslovni pothvat kako bi se ostvarila razina poduzetničke aktivnosti žena na razini SAD-a. Popijač je kao cilj istaknuo i podizanje razine sudjelovanja žena u potporama Vlade.

Žene sa 16 posto sudjeluju u potporama Vlade za poduzetnike, a cilj je taj udio povećati na 40 posto do 2013. godine, s oko 30 milijuna kuna na oko 80 milijuna kuna, kazao je Popijač. Ističe i kako mnogo više poduzetničkih aktivnosti koje pokreću žene posluje uspješnije i puno manje propadaju.

Premijerka Jadranka Kosor ističe kako je nužno zadati si cilj da žene poduzetnice participiraju s najmanje 40 posto u programima poticanja poduzetništva, ali i da želja mora biti udio od 50 posto pa i više. Naglasila je i kako su mjere iz strategije značajne u vrijeme krize s obzirom da žene u broju nezaposlenih imaju udio od 60 posto, a žene koje izgube posao, posebno one iznad 45 godina, izuzetno teško nalaze posao.

Poslodavce je premijerka pozvala da ne diskriminiraju žene na tržištu rada, istaknula je kako treba obratiti pozornost i na programe samozapošljavanja samohranih majki i na žene žrtve nasilja.

Strategiju razvoja ženskog poduzetništva 2010.-2013. možete pogledati ovdje.