U fokusu

U Splitu održana promocija knjige i predstavljeni rezultati istraživanja

Žene: društvene uloge i statusi

Važnost ove knjige predstavljene u okviru manifestacije Dani žena u Zlatnim vratima, je u tome što nam pruža uvid u svakodnevnicu života žena, njihove rodne društvene uloge i položaj na temelju kvalitativne interpretacije empirijsko-sociološkog istraživanja provedenog na uzorku od 982 žene s područja Grada Splita u dobi od 18-69 godina.

Žene: društvene uloge i statusi

U okviru Multimedijske manifestacije Dani žena u Zlatnim vratima, u srijedu 10. ožujka promovirana je znanstvena knjiga “Žene: društvene uloge i statusi” autorica Anči Leburić, Mirjane Kučer i Nikoline Raić.

Nastala na osnovi pravno-sociološkog istraživanja u okviru jednogodišnjeg projekta “Stvaranje novih modela za unaprjeđenje i integraciju rodnih politika u lokalne javne politike u Gradu Splitu” u partnerstvu Udruge za promicanje prava žena i razvoj civilnog društva “Domine” i prof.dr. Anči Leburić  s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Splitu, knjiga predstavlja značajan doprinos kao relevantan znanstveni sadržaj za razumijevanje rodne politike i sociologije roda.

Recezentice Rada Borić i Sandi Mršić – Basta ističu važnost knjige po načinu i cjelovitosti prikaza hrvatskog zakonodavstva u domeni zaštite prava žena i reguliranju specifičnih “rodnih” odnosa, te pruženom uvidu u svakodnevnicu života žena, njihove rodne društvene uloge i položaj na temelju kvalitativne interpretacije empirijsko-sociološkog istraživanja provedenog na uzorku od 982 žene s područja Grada Splita u dobi od 18-69 godina.

“Ovo je prvo empirijsko istraživanje koje se na cjelovit način bavi ženama u Splitu na kraju prvog desetljeća dvadeset i prvog stoljeća. Nadamo se da smo uspjele dobiti vrijedne i važne rezultate koji će nam poslužiti za daljnju analizu položaja žena, rodnih odnosa, te za razvijanje rodnih politika. Sve to u konačnici ima za cilj doprinos razvoju Splita kao grada po mjeri njegovih građanki i građana, koji u sinergiji lokalnih vlasti i administracije, civilnog društva, znanosti, politike i poslovnog sektora svjesno i odgovorno rade na održivom razvoju zajednice.”, izjavljuje jedna od autorica,  Mirjana Kučer iz udruge “Domine”.

Publikaciju možete preuzeti ovdje.