Vijesti

08.03.2010. 15:31:03 (hrt.hr)

Ženska povelja Europske komisije

U povodu Međunardnog dana žena Europska komisija predstavila je Žensku povelju čiji je cilj borba protiv rodne nejednakosti u privatnom životu i na poslu u Europi i šire.

Povelja postavlja pet ključnih akcijskih područja: ravnopravnost na tržištu rada i jednaka ekonomska neovisnost za žene i muškarce, jednake plaće za jednaki rad, ravnopravnost u donošenju odluka, iskorjenjivanje rodno specifičnog nasilja te ravnopravnost izvan granica EU-a.

I predsjednik EK Jose Manuel Barroso uvrstio je ženska prava među prioritete svoje politike. U Komisiji je trenutno između 27 povjerenika devet žena. Novo istraživanje Eurobarometra pokazuje da 62 posto Europljana vjeruje da rodna nejednakost i dalje postoji u mnogim društvenim područjima.

Europska komisija najavila je i mjere kojima će smanjiti razlike među plaćama između muškaraca i žena u sljedećih pet godina. Prosječna razlika danas je oko visokih 18 posto, s velikim razlikama između država i sektora. 

EK planira u drugoj polovici godine objaviti novu europsku strategiju rodne ravnopravnosti za razdoblje od 2010. do 2015., prenosi Hina.

Tagovi: europska komisija, europska unija, ravnopravnost spolova, ženska povelja, ženska prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM