U fokusu

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorila zadarsku policiju

Ne izlažite žrtve dodatnim traumama

Djevojka koja je bačena u hladno more bez sumnje je žrtva nasilničkog napada, neprimjereno je izvještavati o promilima alkohola u krvi žrtve jer se, navođenjem jedne, za ovaj slučaj, sasvim nerelevantne činjenice, posredno sugerira da je žrtva na neki način sama odgovorna za ono što joj se dogodilo.

Ne izlažite žrtve dodatnim traumama

Danas je na Internet portalu objavljena vijest pod naslovom “Mladići napali djevojke i jednu bacili u more” u kojoj stoji da su “dvojice nepoznatih mlađih muškaraca napala u nedjelju ujutro u Zadru tri djevojke i jednu od njih bacili u more”.

U članku se dalje navodi da je glasnogovornica PU Zadarske Sandra Poljak Jurinčić rekla “da je djevojka bačena u more bila alkoholizirana te da je imala više od jednog promila alkohola u krvi”. Budući da je djevojka koja je bačena u hladno more (“temperatura zraka je te noći bila oko nule, a more oko pet stupnjeva”) bez sumnje žrtva nasilničkog napada, neprimjereno je izvještavati o promilima alkohola u krvi žrtve jer se, navođenjem jedne, za ovaj slučaj, sasvim nerelevantne činjenice, posredno sugerira da je žrtva na neki način sama odgovorna za ono što joj se dogodilo.

Stoga je žrtva, osim što je pretrpjela nasilje i šok, dodatno javno viktimizirana zbog isticanja kako je imala alkohola u krvi, koji pješacima nije zabranjen, za razliku od nasilničkih verbalnih napada i ugrožavanja života bacanjem preko ograde mosta u more.

Podsjećam da je Vijeće Europe izdalo je  Preporuku Rec (2002) 5 Odbora ministara državama članicama o zaštiti žena od nasilja u kojem se, između ostalog navodi da bi, u svrhu pomoći žrtvama nasilja i njihovoj zaštiti, države članice trebale: “poduzeti sve potrebne mjere kako ni jedna žrtva nasilja ne bi bila izložena sekundarnoj viktimizaciji ili rodno neosjetljivom postupanju policije, medicinskog ili socijalnog osoblja zaduženog za pomoć, kao i pravnog osoblja” (preporuka 33).

Stoga, sukladno svojim ovlastima prema čl. 23. st. 1. Zakona o ravnopravnosti spolova (NN 82/08), p r e p o r u č u j e m  da prilikom budućih priopćenja PU Zadarske, poduzmete sve kako ni jedna žrtva nasilja ne bi bila izložena sekundarnoj viktimizaciji ili rodno neosjetljivom postupanju policije.

Gordana Lukač Koritnik, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova