Vijesti

20.02.2009. 19:46:03 - S. Majdandžić (Večernji list)

Okrugli stol

ŠTO UČINITI DA SE POVEĆA ZASTUPLJENOST ŽENA NA LOKALNIM IZBORIMA?

(Foto: aturkus)

"Kakva politka, drž' se ti kuće i djece", najčešća je poruka kojom se pozdravljaju namjere žene koja se kani aktivirati u politici ili, pak, sudjelovati na izborima. Uz takva razmišljanja i veliku dominaciju muškaraca u politici, došlo se do porazne statistike po kojoj u 566 gradova i općina danas tek 29 žena obnaša dužnost gradonačelnica ili načelnica općine.

Postoji velik broj općina u čijim vijećima žena uopće nema što govori o velikoj podzastupljenosti ovog spola u tijelima odlučivanja lokalne vlasti. Podaci su to koje je na okruglom stolu "Što učiniti da se poveća politička zastupljenost žena na lokalnoj razini?" iznjela mr. Helena Štimac Radin, predstojnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova.

Zbog tako malog udjela žena u politici Hrvatska je na samom začelju Europe, a stanje se može promijeniti tek pozicioniranjem kandidatkinja na više pozicije izbornih lista. Interes je stranaka da se pobijedi, a ne hoće li na njima biti žene ili muškarci - komentirala je Gordana Lukač Koritnik, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Naša najveća oporbena stranka Socijaldemokratska partija već tradicionalnao ima najveći broj kandidatkinja na svojim listama čiji je postotak od 40 posto čak definirala i svojim statutom.

No za taj udio na listama lokalne razine strahuje SDP-ova saborska zastupnica Gordana Sobol poručujući da je on teško ostvariv na lokalnoj razini. Bit će zadovoljna, smatra, ako se ostvari i udio od 20 posto jer smo, navodi, "još uvijek robovi mišljenja da je to muški posao".

 

Članak preuzet iz Večernjeg lista.

Tagovi: gordana sobol, političke stranke, pravobraniteljica, ured za ravnopravnost spolova

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM