Vijesti

02.02.2010. 11:02:07 (metro-portal.hr, unizg.hr)

Dodijeljene stipendije "Za žene u znanosti"

(Foto: she.hr)

Mlade hrvatske znanstvenice Iva Kavčić, Petra Peharec, Ivana Šoljić Jerbić i Lana Vasung primile su prošli tjedan na svečanosti u Hrvatskom državnom arhivu stipendiju nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti", koje dodjeljuju Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreal Adria.

Znanstvenicama su stipendije uručili generalni direktor L'Oreala Adria Julio Quiroga i član Hrvatskog povjerenstva za UNESCO akademik Vladimir Paar.

Državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanje i športa Dražen Vikić Topić ukazao je na važnost žena u znanosti, posebice što od 2008. godine u Hrvatskoj ima više žene doktora znanosti nego muškaraca. Podsjetio je da je 2009. čak pet žena dobilo Nobelovu nagradu, iako je od osnutka te nagrade do danas Nobela dobilo tek pet posto žena.

Akademik Vladimir Paar naglasio je da na natječaj svake godine dolazi sve veći broj izuzetno kvalitetnih prijava radova koji se objavljuju u vodećim znanstvenim časopisima. Izrazio je zadovoljstvo razinom i rastom znanstvenog potencijala u Hrvatskoj te pohvalio vrhunske rezultate samozatajnih znanstvenica, zauzevši se za više žena i na vodećim mjestima u znanosti.

Predsjednik natječajnog povjerenstva akademik Zvonko Kusić poručio je dobitnicama da su ponos Hrvatske te nada za izlazak iz krize. Istaknuo je da su kriteriji za dodjelu nagrada bili rigorozni. Izabirali smo kandidatkinje kao da odlučujemo o znanstveno-nastavnim zvanjima, kazao je.

Julio Quiroga podsjetio je da je ovogodišnji rekordan broj prijavljenih mladih znanstvenica na natječaj dokaz kako je stipendija postala priznata u akademskim krugovima te znak prestiža. Nekada zanemarene pa i diskriminirane, žene su danas predvodnice u znanosti, rekao je.

Iva Kavčić (1979.) je diplomirana inženjerka geofizike za zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Petra Peharec (1980.) je diplomirana inženjerka molekularne biologije, također s PMF-a, Ivana Šoljić Jerbić (1982.) je diplomirana inženjerka kemije sa zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, a Lana Vasung (1983.) je doktorica medicine s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Odluku o najboljima među prijavljenim znanstvenicama donijelo je natječajno povjerenstvo u sastavu: akademik Zvonko Kusić (predsjednik), akademkinja Sibila Jelaska, akademik Krešimir Nemec, akademik Vladimir Paar, prof. dr. Dražen Vikić-Topić, prof. dr. Helena Jasna Mencer, prof. dr. sc. Vida Demarin , prof. dr. Ivan Vicković te dr. sc. Katica Biljaković.

Mlade znanstvenice koje su primile stipendiju u iznosu od 4.000 eura nagrađene su kako bi dovršile svoje doktorske disertacije sa područja prirodnih znanosti te kako bih ih se potaklo na daljnja istraživanja i ostanak u svijetu znanosti.

Nacionalni program stipendiranja u Hrvatskoj dio je međunarodnog projekta "For Women in Science" koji je u suradnji L´Oréala i UNESCO-a pokrenut 1998. kao prva međunarodna nagrada u svijetu posvećena ženama u znanosti.

Program "Za žene u znanosti" provodi se u Hrvatskoj od 2007., a dosad je nagrađeno 14 mladih znanstvenica.

Tagovi: iva kavčić, ivana šoljić jerbić, lana vasung, loreal, petra peharec, unesco, žene, znanost

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM