Vijesti

01.02.2010. 13:06:44 - LJ. Bratonja Martinović, Novi list

Sa konferencije "Žene-lideri u politici"

Nemojte se obeshrabriti kad vas nazivaju zapisničarkom, čuvaricom ognjišta, Suzanom...

Premijerka Jadranka Kosor pozvala je u petak, u okviru konferencije "Žene - lideri u politici", na veći angažman žena u politici poručivši ženama koje se odluče za politiku da se za to mjesto, poput nje, moraju izboriti same.

- Nemojte se obeshrabriti ni kad vas nazivaju zapisničarkom, kuharicom, čuvaricom ognjišta, Suzanom... Sve je to prolazno, nasmijte se i krenite dalje - poručila im je Kosorica, pozivajući pritom medije da se manje bave broševima i odjećom žena u politici, te da se prema njima odnose kao prema muškarcima, procjenjujući riječi i djela, a ne vanjštinu.

Premijerka Kosor pohvalila je činjenicu da se zastupljenost žena u parlamentu od pet posto u prvom sazivu Sabora popela na 24 posto, no to je još uvijek nedovoljno, upozorila je. Pozvala je političke stranke da počnu razmišljati o izbornim listama na predstojećim parlamentarnim izborima, jer bi na njima trebalo biti do 40 posto žena.

- Pritom nije dovoljno staviti nekoliko žena na listu za ukras. Žene moraju zauzeti visoka mjesta, da imaju šansu biti izabrane - ustvrdila je Kosor. Izrazila je zadovoljstvo činjenicom da Hrvatska danas ulazi među države gdje je na čelu vlade žena, a zauzela se za veću solidarnost među ženama, koje i dalje imaju 10 posto manje plaće od muškarca i teže se zapošljavaju. Kao pozitivan primjer istaknula je podatak po kojem je u 2009. godini roditeljski dopust koristilo 100 posto više muškaraca nego godinu ranije.

Prema riječima Doris Pack, predsjednice Odbora za obrazovanje i kulturu Europskog parlamenta i predsjednice Zajednice žena Europske pučke stranke, žene su u politici često uspješnije od muškaraca jer imaju pragmatičnija rješenja.

- Žene ponekad znaju bolje pronaći drugi put. Ne možete glavom kroz zid, to boli, a mi ponekad i zaobiđemo da dođemo do cilja - kazala je Pack, primijetivši kako je ženama u politici teže jer "nisu umrežene" poput pripadnika muškog roda. Žene u politici, istaknula je, bolje od muškaraca znaju da su odgoj i obrazovanje osnova dobre budućnosti, pa tako i "Lisabonski proces može uspjeti samo ako obrazovna politika dobije prioritetno mjesto i sredstva".

 

Konferenciju "Žene-lideri u politici" organizirali su Zaklada hrvatskog državnog zavjeta, Zaklada Konrad Adenauer i Media servis, a njezinu održavanju pomoglo je i nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova.

Tagovi: doris pack, jadranka kosor, parlament, zastupljenost žena, žene u politici, ženske kvote

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM