U fokusu

Vesna Pusić pokazala da je najbolja kandidatkinja

VRIJEME je da se tjedan dana prije izbora podvuče crta i napokon prizna: Vesna Pusić imala je najbolju kampanju za predsjednika Republike, najbolje spotove i nastupe, pokazala da je najbolja kandidatkinja koja bi mogla čak biti i najbolja predsjednica, bila je najopuštenija i najoriginalnija, potvrdila je da je vjerodostojna i autentična, suverena u unutarnjim i vanjskopolitičkim temama, te dokazala da se natječe za posao koji bi joj najbolje odgovarao.

Da nije unaprijed otpisana, bila bi favorit predsjedničkih izbora. Da nije unaprijed proglašena gubitnicom, mogla bi čak postati i pobjednicom.

Ovo nije pretjerivanje. Ovo je realno stanje stvari nakon dva mjeseca kampanje. Jedni kandidati hvale se poštenjem, drugi kompetentnošću, treći programom, četvrti misle da su simpatični, peti da su samostalni… Vesna Pusić ujedinjuje sve te kvalitete.

 

Jedina zaokružena kandidatkinja

Zaboga, nije više čak ni iritantna u javnim nastupima, a to je podvig vrijedan divljenja. Doduše, mogla je bez narančastog šala, ali ne možemo imati sve. Nažalost, Vesna Pusić predugo je u hrvatskoj politici, previše je obilježena i definirana, da bi je biračko tijelo – naročito u ovakvoj Hrvatskoj – shvatilo ozbiljno. A to je šteta. Jer bivša predsjednica HNS-a jedina je zaokružena kandidatkinja.

Njezina politička biografija nema ozbiljnih mrlja. Zapravo, prožeta je ocjenama koje se danas pokazuju točnim, kao što je tvrdnja da su Hrvati u BiH izmanipulirani pa ostavljeni na cjedilu. Ona je suverena u temama Europske unije, u vanjskoj politici, ustavnim pitanjima, a za razliku od Josipovića, dokazala se i u političkom djelovanju.

Ne podilazi niskim strastima kao Damir Kajin, nije jeftini populist poput Josipovića, niti glavinja kao Hebrang. Nema problema s imovinom kao Vidošević, niti je granična ličnost kao Dragan Primorac. Nije imala čak ni jedan gaf. I zamislite, vlada čak i stranim jezicima. I zamislite, profesorica je. I zamislite, više čak ni ne docira. A karizma joj ipak nije na razini lignje iz dubokog zamrzavanja.

 

Nije bilo grča u kampanji

U kampanji Vesne Pusić nije bilo grča, karakterističnog za većinu protukandidata. Zapravo, nikada do sada nismo je vidjeli tako opuštenu, raspoloženu i što je najzanimljvije, nasmijanu. Nije kompleksaški bježala od škakljivih pitanja, već ih je znala izbjeći. I ono najvažnije, nije ni u jednom trenutku kampanje iznevjerila svoje birače, koliko god ih malo bilo.

Pritom valja istaknuti jednu važnu napomenu: njezini birači su uvjerljivo najizbirljiviji. Nije to stranačka armija koja slijedi naputke vodstva. Nije čak ni ideološka brigada. Ne, ovima svaka dlaka smeta. Zašto ovo, zašto ono, zašto previše kritičnosti, zašto premalo, zašto ovakva frizura, zašto onakva, zašto je ovo prešutjela, zašto je ono komentirala. Tko će na izbore kad je hladno i zašto baš nedjeljom? I tako unedogled.

 

Ovo je neka nova Vesna Pusić

Vesna Pusić godinama se mučila u centru Zagreba skupiti više od šest posto glasova. Jedva se ugurala u Sabor. Stranka joj se zabetonirala. Uglavnom, počela je svima ići na živce. I svi su okrenuli očima kad su čuli da se ona ugurala u predsjedničku utrku ispred Radimira Čačića.

A vidi sad. Ovo je neka nova Vesna Pusić. Ne živcira, ne svaštari, ne mudruje, ne docira. Provocira, ali u dobrom smislu. I ostavlja dojam da koristi svaku minutu kampanje. Pored kandidata koji ne znaju što bi od sebe, ona se ističe svježinom i poletom.

Međutim, problem je u tome što je predugo na sceni. Mnogi već imaju izgrađen stav prema Vesni Pusić. Rijetke može iznenaditi. Obilježena je u proteklih petnaest godina na sceni, pamte joj se izjave ili potezi, više nego što se pamte nekim drugim kandidatima. Pogotovo onima koji izjava i poteza uopće nemaju.

 

Bila bi i najbolja predsjednica

I na kraju, najvažnije pitanje: tko bi od kandidata bio najbolji predsjednik? Ankete sugeriraju da bi najbolji predsjednik bio onaj koji je najgori kandidat – Ivo Josipović. Međutim, za to nema ni jednog argumenta. Barem ne onog koji bi prevagnuo pred Vesnom Pusić. Ona je politički neusporedivo potkovanija, odlučnija i samosvjesnija od čovjeka koji je u politici uvijek bio “ćato”, pisar, savjetnik, nikad lider. I koji obećava da će na Pantovčaku biti kaktus, a u kampanji udara k’o visibaba.

Zapravo, jedini pravi konkurent na ovom polju Pusićki bi bio Nadan Vidošević. On je možda atraktivniji kandidat, ali u političkoj biografiji ipak zaostaje. Naročito u pitanjima vanjske politike i ustavnih ovlasti. Tu Vesni Pusić rijetko tko može konkurirati.

Bez obzira na sve navedeno, trebalo bi se dogoditi pravo čudo da Vesna Pusić bude izabrana za predsjednicu. Hrvatska je možda Zemlja čuda, ali rijetko kad onih pozitivnih.