U fokusu

Kazneno djelo koje u mnogim glavama to nije

Zahvaljujući povećem broju kandidata desnog centra i desnice na ovim predsjedničkim izborima između kojih nema temeljne ideološke razlike, rasprava se svela na to tko je lep ko greh, tko manje voli Sanadera, tko je duhovit i šarmantan, te na jednu temu koja je praktično gurnuta u tu kategoriju, a to je nasilje nad ženama. Kako to već na Balkanu ide, bilo koja vrsta nasilnog ponašanja spada u maltene karizmu, a ne u kazneno djelo. Tako je i primjedba kandidata Vidoševića kandidatu Primorcu kako je potonji nasilan prema ženama bila u rangu primjedbe da Josipovićevi vicevi nisu smiješni ili da Hebrang ne posjeduje poštene traperice u ormaru. Jedino je Mislav Bago u sučeljavanju na Novoj TV inzistirao dobiti Primorčev odgovor na pitanje da li je ikada zlostavljao žene. Nakon podužeg monologa o ljubavi i ponosu te na ponovljeno pitanje, Primorac je konačno odgovorio sa NE.

U prošlotjednom Dossier.hr-u profesor je Šiber komentiravši rat na desnici rekao da insinuacije oko stvari koje spadaju u kaznenu odgovornost jesu negativna, ali ne i prljava kampanja, no insinuacija oko nasilnog ponašanja prema ženama već je lagana šetnja prema prljavoj kampanji. “Ako idete u osobno, privatnu sferu čovjeka. Ako idete u nešto što možda znate, a nije javno obznanjeno onda ste na granici nečega sto nije previše prihvatljivo. Ja recimo da sam Nadan Vidošević, ja ne bi prozivao Primorca zbog eventualnog odnosa prema ženi, ženama, sasvim svejedno. Ja jednostavno mislim da mu to nije trebalo. Jednostavno je neugodno i nije nešto što se meni čini simpatičnim” kaže profesor doktor znanosti Ivan Šiber. Da, naravno, ova fina i uvažena titula ne cijepi ljude od glupih uvjerenja, ali uistinu je zabrinjavajuće da jedina stvar vezana uz prava žena oko koje se je barem nešto u ovoj zemlji poduzelo još uvijek bude trpana u privatni život para, četiri zida i lupanje ispod pojasa.

Možda je potrebno podsjetiti i uvažene sijede i ostale glave da je nasilje nad ženama, odnosno kako se eufemizmom ono u Lijepoj našoj naziva, nasilje u obitelji, kažnjivo djelo. Kazneni zakon (čl. 215a) nasilničko ponašanje u obitelji opisuje kao čin kojim član obitelji nasiljem, zlostavljanjem ili osobito drskim ponašanjem dovede drugog člana obitelji u ponižavajući položaj. Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji počinitelju nasilja u obitelji može se izreći novčana kazna i kazna zatvora, te zaštitna mjera. Dakle, kao što se dade primijetiti, nigdje nije predviđena nagrada u obliku funkcije Predsjednika RH. Jasno, kandidat Primorac, jednako kao i kandidat Bandić, se uvijek može braniti onom dobrom starom “Neka institucije pravne države rade svoj posao” i “Ništa mi nije dokazano” te sve druge optuživati da se bave udarcima ispod pojasa. Svi drugi u strahu da im neki analitičar kaže “Ovo Vam nije trebalo” mogu biti tiho i ne komentirati. I možda iz perspektive spina, pr-a i ostalih čudesa to Vidoševiću stvarno nije trebalo, ali biračicama i biračima su informacije o mogućim kaznenim djelima kandidata/kinja na izborima itekako potrebne.