Vijesti

15.12.2009. 15:33:24 (Net.hr)

Muškarci dijele pljuske i odlučuju o seksu

Rezultati istraživanja "Inicijativa mladića za prevenciju rodno uvjetovanog nasilja u regiji", koje je provedeno u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, a predstavljeno u sklopu međunarodne konferencije koja se održava u hotelu Panorama, pokazali su visoku stopu rodnog i vršnjačkog nasilja među srednjoškolcima u cijeloj regiji.

Hrvatsko istraživanje, provedeno na 618 učenika dviju zagrebačkih strukovnih škola, pokazalo je da je 73 posto učenika ponizilo drugog mladića ili dječaka, 65 posto njih je udarilo rukom ili nogom drugog mladića ili dječaka, dok ih je 71 posto gurnulo drugog mladića ili dječaka.


Nasilje nad djevojkama i ženama tijekom posljednja tri mjeseca također je, po riječima Martine Prpić s Instituta za društvena istraživanja, zabrinjavajuće. Četiri posto ispitanih mladića tvrdilo je da je prisililo djevojku ili neku drugu ženu na izvođenje neke seksualne aktivnosti s njima, tri posto ih je udarilo djevojku, a četiri posto ošamarilo.

Zanimljive su i tvrdnje mladića da ih gotovo polovica ima neka seksualna iskustva, a seksualne su aktivnosti započeli s 14 godina, rekla je Prpić.

Pozitivnom viješću Prpić ipak smatra činjenicu da velik postotak ispitanika ima visok stupanj samopoštovanja i samopouzdanja, te navode kako imaju podršku u zajednici i u obitelji.

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič ustvrdila je da rana izloženost nasilju u obitelji tijekom djetinjstva povećava vjerojatnost pojave nasilja u adolescentskoj dobi za čak 40 posto.

Europska praksa, kako je kazala, pokazuje da 15 posto djece i mladih kontinuirano trpi nasilje.

Također je rekla da policijska statistika bilježi pad udjela maloljetnika u težim kaznenim djelima, no u porastu je njihov udio u broju kaznenih djela nasilničkog ponašanja.

Istaknula je nužnost prevencije nasilja među mladima, edukaciju stručnjaka koji s njima rade, no i senzibilizaciju roditelja, za koje smatra da su najslabija karika u lancu.

 

 

Koordinator udruge HUHIV Natko Gereš rekao je kako se muškarci cijeli život uče obrascu "budi muško", što uključuje nasilje.

Ako su muškarci naučeni nasilju mogu se naučiti i onom suprotnom, rekao je Gereš dodajući kako se u taj edukacijski proces moraju uključiti mladi.

Konferencija ima za cilj predstaviti informacije vezane za istraživanje provedeno na 2500 srednjoškolaca iz pet gradova - Banje Luke, Beograda, Prokuplja, Sarajeva i Zagreba. Riječ je o pitanjima koji se odnose na društvene norme oko rodnih pitanja, promoviranje zdravih životnih stilova te nenasilja među vršnjacima. Također će biti predstavljeni i najbolji europski i globalni modeli koji se odnose na uključivanje muškaraca i dječaka, te predložiti mjere i politike za rad na toj temi.

Konferencija je dio projekta Inicijativa mladića - The Young Men Initiative - (YMI) koju provodi međunarodna humanitarna organizacija CARE International North-West Balkans i devet međunarodnih i lokalnih partnerskih organizacija uz potporu Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

 

Muškarci dijele pljuske i odlučuju o seksu
Većini mladića u Zagrebu (95 posto) gade se muškarci koji se ponašaju kao žene, 65 posto smatra ih da je najvažnija uloga žena brinuti se o kući i kuhati za obitelj, 41 posto slaže se da postoje situacije kad žena zaslužuje pljusku, a 71 posto smatra da muškarac odlučuje kada će i kako imati seksualne odnose, prenosi Večernji list.

Tagovi: budi muško, care, đurđa adlešič, huhiv, maskuliniteti, nasilje, nasilje nad ženama, rodna ravnopravnost, rodne uloge, rodni identiteti, silovanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM