U fokusu

S porodiljnog na burzu

Novi Zakon o radu, kao ni prethodni, ne regulira na dostojanstven način povratak žene s rodiljskog dopusta jer je od otkaza zaštićena samo 15 dana, nakon čega je poslodavac može otpustiti, kazala je Emanuela Martinčević Šopić, izazvavši ljutnju novinara zbog činjenice da nije željela odati ime poslodavca koji ju je otpustio.

S porodiljnog na burzu

Novi list

Dopredsjednica Aktiva žena ARS-a Emanuela Martinčević Šopić novinarima je ispričala kako je na vlastitoj koži doživjela nedorečenost izmjena i dopuna Zakona o radu.

– Petnaest dana nakon povratka s rodiljskog dopusta uručen mi je nezakonit otkaz ugovora o radu. U tvrtki u kojoj sam radila zatekla sam dva aktera priče – prvi je odmah bio zaposlen na neodređeno vrijeme, a drugi, koji me mijenjao dok sam bila na rodiljskom i bio zaposlen na određeno vrijeme a kojemu je po mom povratku na radno mjesto uručen otkaz, nastavio je raditi preko student-servisa na tuđe ime, kazala je Martinčević Šopić, zaključivši da većina poslodavaca rodilje smatra nepoželjnom radnom snagom jer se “podrazumijeva” da ne mogu raditi prekovremeno ili da će odlaziti na bolovanje zbog djeteta.

– Novi Zakon o radu, kao ni prethodni, ne regulira na dostojanstven način povratak žene s rodiljskog dopusta jer je od otkaza zaštićena samo 15 dana, nakon čega je poslodavac može otpustiti, kazala je Emanuela Martinčević Šopić, izazvavši ljutnju novinara zbog činjenice da nije željela odati ime poslodavca koji ju je otpustio.

– Neodavanjem njegovog identiteta zapravo ga štitite, bunili su se novinari, govoreći da je ovu priču nepotrebno ispričala javnosti kad se ne zna ime počinitelja nepravde, no Martinčević Šopić je ostala ustrajna da zasad ne ide u javnost s imenom poslodavca.

– Svi koji pročitaju moje ime, dakle djelatnici te tvrtke i poslodavac, znat će o kome govorim, a zasad ime ove tvrtke javno ne iznosim samo zato da bih zaštitila egzistenciju ljudi koji tamo rade, posebice radnika koji radi preko student-servisa na tuđe ime, kazala je Martinčević Šopić.

Članica predsjedništva ARS-a Viliana Kordić kazala je da Izmjene i dopune Zakona o radu, baš kao i prethodni Zakon, ne štite radnička prava, već idu na ruku poslodavcima.

– Novi Zakon o radu ne otežava proceduru davanja otkaza radnicima, ne utvrđuje pristojne otpremnine, ne daje dostatni otkazni rok, nema prihvatljivo ograničen broj ugovora na određeno vrijeme i nema naznaka za snaženje sindikata i radničkih vijeća, ustvrdila je Kordić.