Vijesti

09.12.2009. 11:07:48 - Justyna Pierzynska (Libela)

Nastavak poljskog in vitro ludila

Halo, biskup pri telefonu!!

 Crkvena anti-in vitro kampanja u Poljskoj dobila je i najnoviji nastavak. Prenosile smo već priče o projektima potpune zabrane svih metoda potpomognute oplodnje o kojima debatira poljski parlament kao i najave različnih crkvenih akcija koje bi silom svog pritiska trebale doprinijeti što skorijem donošenju najrestriktivnijeg zakona u Europi, ako ne i u svijetu.

Kako trenutno debata u parlamentu stagnira, potisnuta najnovijim skandalima i svađama oko naručivanja iliti ne-naručivanja cjepiva protiv svinjske gripe, crkveni aktivisti odlučili su pokrenuti novu akciju. Njen cilj je osigurati medijsku pozornost za inicijativu potpune zabrane te preko propagandnih aktivnosti postići trajnu moralnu stigmatizaciju svih onih koji se zalažu za slobodan i besplatan pristup metodama potpomognute oplodnje u okviru zdravstvenog osiguranja u Poljskoj.

Sedam katoličkih glasila (tjednika, dvotjednika, mjesečnika) zajedno s Katoličkom Informativnom Agencijom (poljska inačica HINAe u crkvenom vlasništvu) najavili su jučer na posebnoj konferenciji za novinare početak propagande akcije čiji je krajnji cilj donošenje zakona u cijelosti temeljenog na katoličkim moralnim načelima te "podizanje razine društvene svijesti o količini zala koja sa sobom nosi medicinski potpomognuta oplodnja". Propaganda će se provoditi u obliku posebnih izdanja pojedinih glasila te kolportažom isključivo u tu svrhu pripremljene brošure s naslovom "Katolička bioetika" među parlamentarnim zastupnicima.

Uvodnik spomenute brošure, čiji je autor poznati anti- in vitro borac nadbiskup Jozef Michalik, započinje riječima: Nijedan znanstveni interes, ljudska potreba ili teškoća niti plemenita čovjekova nastojanja da podigne dijete nikad neće moći opravdati kršenje božjih prava pri postupcima medicinski potpomognute oplodnje. Metode in vitro krše pravo nerođenog djeteta da bude začeto u obitelji i da živi na način koji mu nalaže priroda.

O kakvoj je to prirodi riječ, dosad se nije saznalo. No biskupi točno znaju o čemu govore, jer je u daljnjem tekstu riječ o navodnim postignućima tzv. "naprotehnologije", tj. pokušajima liječenja neplodnosti "prirodnim metodama".

U centru pažnje su dakle čarobne "prirodne metode", no, kako možemo pretpostaviti, u borbi protiv umjetne oplodnje poljska će crkva pribjeći i malo neprirodnijim metodama bez imalo grižnje savjeti. U toj borbi cilj opravdava svako sredstvo, što je crkva pokazala već dovoljno puta.

I tako jedna od neprirodnih metoda, koja nužno uključuje korištenje modernom tehnologijom, je tzv. "akcija telefoniranja". Biskupi i drugi crkveni dužnosnici koristit će telefone kako bi osigurali da će njihov odlučan glas protiv umjetne oplodnje doprijeti do ama baš svakog zastupnika u parlamentu. Navodno će svaki od njih dobiti neki "limit" zastupnika koje će morati kontaktirati tim putem. S obzirom da poljski parlament ukupno broji 460 zastupnika i u višem domu - senatu - još njih 100, a prema podacima iz 2007 u Poljskoj aktivno radi 133 biskupa, lako je izračunati da će svaki od njih morati nazvati 4,2 parlamentarna zastupnika. Posebnu će sreću trebati s preostalih 0,2 zastupnika, ali i tu će se vjerojatno snaći...

Tagovi: eu, katolička crkva, poljska, potpomognuta oplodnja, religija

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

jk i tome slicno:
strasno, pa dokle oni misle tako?!
09.12.2009. 11:55
iustizia:
dok ne postignu sve svoje ciljeve valjda, vrlo su uporni...
09.12.2009. 13:04

Iz drugih medija

AEM