U fokusu

Ministri EU sporazumno odobrili dulji porodiljni dopust i poticaje za očeve

Sukladno novoj odredbi ministara EU roditelji će imati pravo na dulji porodiljni dopust. Izmijenjeni propis o porodiljnom dopustu jamči svakom zaposlenom roditelju pravo na minimalno četiri mjeseca dopusta nakon rođenja ili posvajanja djeteta (za razliku od dosadašnja tri mjeseca). Najmanje jedan od četiri mjeseca nije moguće prenijeti na drugog roditelja, čime se jedan mjesec gubi ako se ne iskoristi.

Ministri EU sporazumno odobrili dulji porodiljni dopust i poticaje za očeve

Sukladno novoj odredbi ministara EU roditelji će imati pravo na dulji porodiljni dopust. Izmijenjeni propis o porodiljnom dopustu jamči svakom zaposlenom roditelju pravo na minimalno četiri mjeseca dopusta nakon rođenja ili posvajanja djeteta (za razliku od dosadašnja tri mjeseca). Najmanje jedan od četiri mjeseca nije moguće prenijeti na drugog roditelja, čime se jedan mjesec gubi ako se ne iskoristi. Ovakva odredba potiče očeve da iskoriste pravo na porodiljni dopust. Novi propis također osigurava bolju antidiskriminativnu zaštitu i lakši povratak na posao. Propis je nastao sporazumom europskih poslodavaca i sindikata, a formalnoće se usvojiti u idućih nekoliko mjeseci. Kroz iduće dvije godine države članice su obavezne uklopiti nove propise u državne zakone.

Glavne promjene novog propisa su sljedeće:

  • Dulji dopust – svakom roditelju je omogućeno uzeti četiri mjeseca dopusta po djetetu. Dodatni mjesec nije moguće prenijeti na partnera što bi trebalo ohrabriti očeve da iskoriste pravo na dopust. U prošlosti, mnogi su zaposleni očevi prenosili svoje pravo na dopust majci.

  • Antidiskriminacija -traženjem prava na dopust zaposlenik neće zadobiti nepovoljan tretman.

  • Privremene promjene radnog rasporeda – nakon povratka s porodiljnog dopusta, zaposlenici će imati pravo određeni vremenski period na promjenu svog radnog vremena. Poštujući ove zahtjeve, poslodavci će biti obavezni balansirati potrebe tvrtke i potrebe zaposlenika.

  • Roditelji posvojene djece i djece s invaliditetom i dugotrajnom bolesti – vlade i poslodavci/sindikati će biti obavezni ispuniti posebne potrebe ovih roditelja.

  • Radni ugovori – nova prava se primjenjuju na sve zaposlenike, neovisno o njihovoj vrsti ugovora (npr. stalni radni odnos, honorarni radni odnos); međutim, mogućnost odrade probnog roka maksimalnog trajanja godine dana i dalje je jedna od opcija.

  • Sva pitanja vezana za prihode zaposlenika tijekom porodiljnog dopusta su prepuštena na odluku državama članicama i/ili državnim socijalnim institucijama.

Okvirni ugovor o porodiljnom dopustu na kojem je propis baziran potpisan je od strane europskih socijalnih partnera (BUSINESSEUROPE, ETUC, CEEP and UEAPME) 18. lipnja 2009. i izmjena je prijašnjeg ugovora iz 1995. Novi propis će zamijeniti propis 96/34/EC, koji je stupio na snagu sporazumom socijalnih partnera 1995. te je prvi definirao minimalne standarde porodiljnog dopusta na razini EU. Više od 15 godina kasnije, prava zaposlenih roditelja su osnažena i definiranija.

 

Prevela Ivana Baltić