U fokusu

Svoga tijela gospodarica

Na ovom su se okruglom stolu održanom u Omišu još jednom potvrdile “crne” statistike o ženama žrtvama nasilja. Tako je udruga “Mirta” izvijestila o ponovnom aktiviranju sigurne kuće, iako ista nudi samo 7 ležaja za žene i 3 za djecu na području Grada Splita, što je prema zakonskim odredbama nedovoljan kapacitet.

Svoga tijela gospodarica

 U okviru međunarodne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja protiv žena” u suorganizaciji Foruma žena SDP Omiš, “Domina” i udruge “Mirta”, u Omišu je 30. studenog održan okrugli stol “Svoga tijela gospodarica” na kojem su sudjelovali predstavnice/ci Centra za socijalnu skrb Omiša, PU Splitsko-dalmatinske županije Policijske postaje Omiš, OŠ “Josip Pupačić” Omiš i Zajednice žena HDZ “Katarina Zrinski” Omiš.

Na ovom su se okruglom stolu još jednom potvrdile “crne” statistike iznesene od strane predstavnika/ca socijalne službe, policije, sudske prakse i udruga koje pomažu ženama žrtvama nasilja. Tako je udruga “Mirta” izvijestila o ponovnom aktiviranju sigurne kuće, iako ista nudi samo 7 ležaja za žene i 3 za djecu na području Grada Splita, što je prema zakonskim odredbama nedovoljan kapacitet, jer bi proporcionalno broju stanovnika SD županije sigurna kuća trebala prihvatiti najmanje 20 korisnica/ka.

“Domine” su ukazale na potrebu prepoznavanja i osvještavanja svih oblika nasilja prema ženama, ne samo fizičkog,  te promjenu stereotipnih stavova o nasilju, naročito kod mladih, što je razvidno  iz vlastitih i istraživanja drugih OCD (Cesi, Zagreb, Istraživanje 2004 u srednjim školama u RH), te prenijele vlastita iskustva u radu s učenicama/ima nekoliko srednjih škola u Splitu kroz ciklus radionica “Nasilje u adolescentskim vezama”.

Zaključak okruglog stola jest upućivanje apela  Gradonačelniku i Gradskom vijeću Grada Omiša za osnivanjem  Obiteljskog savjetovališta na području Grada Omiša, koje bi, uz edukacijsko-preventivni rad na problemu nasilja s djecom i mladima, pridonijelo poboljšanju trenutnog stanja.