U fokusu

Iskorak protiv Zakona o radu

Udruga Iskorak poslala je javni apel svim zastupnicima/cama Hrvatskog sabora da se prilikom izglasavanja konačnog prijedloga Zakona o radu u petak 4. 12. 2009. izjasne s “protiv“. “Vlada se ponaša kao da istospolne zajednice u hrvatskom društvu ne postoje, te ih ne spominje u dijelovima zakona koji se tiču određenih prava, ali ni u dijelovima koji imaju za svrhu sprečavanje sukoba interesa.”

Iskorak protiv Zakona o radu

Udruga Iskorak reagirala je na odbijanje amandmana na Zakon o radu od strane vladajuće koalicije, te je poslala javni apel svim zastupnicima Hrvatskog sabora da se prilikom izglasavanja konačnog prijedloga Zakona o radu, izrađenog od strane Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, u petak 4. 12. 2009. izjasne s “protiv“.

Konačan prijedlog Zakona o radu, čiji je cilj upravo usklađivanje sa standardima Europske Unije te zbog kojeg je i stavljen u hitni postupak, je diskriminatoran jer isključuje spolnu orijentaciju, a time je protivan hrvatskom i međunarodnom zakonodavstvu. Zabranu diskriminacije po osnovi spolne orijentacije poznaje Zakon o suzbijanju diskriminacije, Zakon o ravnopravnosti spolova, Kazneni Zakon, kao i niz drugih zakona. Usvajanje ovakvog zakona značilo bi još jednom ozakonjivanje diskriminacije i donošenje zakona koji ne štiti prava svih građana i građanki Republike Hrvatske.

U argumentaciji apela zastupnicima se navodi kako Ustav RH čl. 3., jednakost i vladavinu prava definira kao najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske. Upravo se stoga, odmah nakon temeljnih odredaba uređuje zaštita ljudskih prava i fundamentalnih sloboda. S time u vezi, čl. 14. Ustava RH uređuje da svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode neovisno o brojnim razlikovnim karakteristikama, bilo da se radi o onima koje su eksplicitno navedene u tom članku, bilo da se radi o “drugim osobinama”. Činjenica da drugi stavak istog članka naglašava da su svi pred zakonom jednaki, ta se jednakost ima odnositi i na osobe homoseksualne orijentacije.

Osim Ustava RH Iskorak se poziva i na Zakon o istospolnim zajednicama i Zakon o suzbijanju diskriminacije koji zabranjuje diskriminaciju na osnovi spolne orjentacije, Europsku Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda koja tvrdi kako je neprihvatljivo da zakonski propisi, ne propisuju zaštitu od diskriminacije temeljem spolne orijentacije, dok s druge strane međunarodni ugovori, kojih je RH potpisnica, pružaju zaštitu osobama homoseksualne orijentacije.

Također se poziva i na presudu Europskog suda za ljudska prava protiv Republike Austrije zbog povrede Europske konvencije o ljudskim pravima kada su austrijske vlasti odbile protumačiti zakonsku definiciju “životnog suputnika” u kontekstu istospolne zajednice vezano za slučaj nasljeđivanja stanarskog prava. Sud je našao da nejednak tretman istospolnih parova (u usporedbi s izvanbračnim raznospolnim parovima) čini povredu Europske konvencije o ljudskim pravima.

“Ovim putem hitno apeliramo sve zastupnike Hrvatskog Sabora da obustave izglasavanje predmetnog Zakona dok se njegov tekst u potpunosti ne uskladi s pozitivnim zakonima Republike Hrvatske kao i Europske Unije. Iako je Zakon o istospolnim zajednicama usvojen još 2003. godine predlagač zakona se ponaša kao da istospolne zajednice u hrvatskom društvu ne postoje, te ih ne spominje u dijelovima zakona koji se tiču određenih prava, ali ni u dijelovima koji imaju za svrhu sprečavanje sukoba interesa. Usvajanje ovakvog zakona značilo bi još jednom ozakonjivanje diskriminacije i donošenje zakona koji ne štiti prava svih građana i građanki, a podložan je zlouporabama.”