U fokusu

Muškarci i dalje 22,6 posto više plaćeni od žena

U 2009. godini u kojoj je zbog krize ugašeno više od 50.000 radnih mjesta svakom je drugom radniku/ci smanjena plaća, pokazalo je istraživanje portala MojPosao. Najslabije su plaćena zanimanja koja spadaju u područje osobnih usluga, a plaćena su 47,7 posto ispod prosjeka. Upravo žene prevladavaju u slabije plaćenim zanimanjima kao što su prodavači te prosječno zarađuju tek malo iznad 3000 kuna.

Muškarci i dalje 22,6 posto više plaćeni od žena

 U 2009. godini u kojoj je zbog krize ugašeno više od 50.000 radnih mjesta svakom je drugom radniku/ci smanjena plaća, pokazalo je istraživanje portala MojPosao. Najbolje su pak prošli zaposleni u tvrtkama kojima je primarna djelatnost farmacija. Farmaceuti i liječnici s plaćama 39,6 posto iznad prosjeka srušili su ove godine s pozicije najplaćenijih inženjere informatike koji imaju plaće 25,5 posto iznad prosjeka. Inženjeri strojarstva i elektrotehnike zarađuju 26 posto iznad prosjeka. Najslabije su plaćena zanimanja koja spadaju u područje osobnih usluga, a plaćena su 47,7 posto ispod prosjeka.

Portal MojPosao proveo je istraživanje o visini plaća na više od 16.000 ispitanika i 201 konkretnom radnom mjestu.

Prosječna plaća u Hrvatskoj u rujnu je dosegnula 5236 kuna, a istraživanje portala MojPosao pokazalo je da su muškarci i dalje 22,6 posto više plaćeni od žena. Upravo žene prevladavaju u slabije plaćenim zanimanjima kao što su prodavači te prosječno zarađuju tek malo iznad 3000 kuna, pa to najviše utječe na veliki jaz u plaćama. Dvije prosječne plaće u državi kući pak odnesu direktori prodaje i marketinga ili liječnici specijalisti koji zarađuju više od 10.000 kuna mjesečno.

Božićnice i regrese ove godine dijele samo rijetki poslodavci pa je mobilni telefon za privatnu upotrebu najčešća beneficija koju ima svaki treći zaposlenik.

Porazna je, međutim, činjenica da samo 3,7 posto zaposlenika ima pravo na dodatnu edukaciju. Svaki drugi zaposlenik pritom rijetko ili nikada ne dobiva povišicu. Štoviše, njih 43 posto tvrdi da im je ove godine poslodavac smanjio plaću, a još 10 posto nije dobilo ugovorenu povišicu.

 

Najbolje plaćaju veliki

Zagrepčani iz godine u godinu zarađuju više od prosjeka u državi pa se 2009. godine ta razlika povećala na 27,9 posto. Najniže plaće pak primaju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, i to 12,8 posto ispod prosjeka, Virovitičko-podravskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Očekivano, najbolji je put do dobrog posla i visoke plaće – obrazovanje. Istraživanje portala MojPosao potvrdilo je da završen fakultet nosi 34,1 posto veću plaću u odnosu na srednju stručnu spremu. MBA diploma donosi 85,7 posto, a magisteriji i doktorat 60,2 posto veću plaću u odnosu na zaposlene sa srednjom stručnom spremom. Najviše se isplati raditi u velikim tvrtkama, a najbolja je kombinacija ako je riječ o privatnoj korporaciji u stranom vlasništvu koje plaćaju 25,9 posto više nego privatne tvrtke u domaćem vlasništvu.

 

Država dobro plaća

Iako se dio tvrtki u državnom vlasništvu ne bori s konkurencijom na tržištu, zaposlenima uz sigurna radna mjesta isplaćuju i 9,5 posto više plaće od prosjeka privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu.