U fokusu

Talijanski vlasnik otpustio 32 radnice nakon što ih je mjesecima zlostavljao

Upravo ono čega su se pribojavale, ženama zaposlenima u tvrtki za proizvodnju tekstila “Brod pamuk” iz Slavonskog Broda, dogodilo se u ponedjeljak. Kako doznajemo, njih 32 iz sela na potezu od Babine Grede preko Gundinaca, Kruševice, Vrpolja, Sikirevaca do Slavonskog Broda poslane su kućama i nisu im produženi ugovori o radu.

Talijanski vlasnik otpustio 32 radnice nakon što ih je mjesecima zlostavljao

Upravo ono čega su se pribojavale, ženama zaposlenima u tvrtki za proizvodnju tekstila “Brod pamuk” iz Slavonskog Broda, dogodilo se u ponedjeljak.

Kako doznajemo, njih 32 iz sela na potezu od Babine Grede preko Gundinaca, Kruševice, Vrpolja, Sikirevaca do Slavonskog Broda poslane su kućama i nisu im produženi ugovori o radu.

Među njima je i 15 Babogretkinja, od kojih su pojedine ondje radile i nekoliko godina.

– U ponedjeljak ujutro smo, kao i obično, stigle u pogon i počele raditi. U 14 sati došla je tajnica direktora i rekla nam kako za nas 32 više nema posla i da možemo ići kući. Tražile smo da nam se obrati direktor, ali on uopće nije htio izaći iz svoga ureda. Zahtijevale smo i naše radne knjižice, no rečeno nam je da ćemo ih dobiti za nekoliko dana – ispričala nam je jedna od radnica, dodavši da su žene koje su ostale bez posla očajne jer među njima ima i samohranih majki kojima je to bio jedini izvor prihoda.

– Svjesne smo toga da je situacija u tvrtki teška, da je posla svakim danom sve manje i već smo neko vrijeme strahovale da ćemo završiti na Zavodu za zapošljavanje. No, očekivale smo da će nam se obratiti direktor i izvijestiti nas o tome što se događa i što namjerava poduzeti. Međutim, nije se udostojio ni pojaviti.

A koliko čujemo, naljutilo ga je i to što smo nekidan javno progovorile o uvjetima u kojima radimo i mobingu kojem smo bile izložene. Vjerojatno je zato odlučio otpustiti baš sve nas koje se spominjemo u tekstu i koje smo istim autobusom odlazile na posao i vraćale se kući.

Vjerujemo da mu je to samo bio dobar povod da nas se riješi, to više što smo mu odbijanjem prijedloga o šivanju u vlastitim kućama poremetile planove o otvaranju skladišta u Babinoj Gredi – ističe naša sugovornica.