U fokusu

Ženske sindikalne grupe:

Hvala vam što smanjujete radnička prava žena!

Na inicijativu Ženske sekcije SSSH, sutra će ženske sindikalne grupe dijeliti saborskim zastupnicima Zahvalnicu za njihovo glasovanje o prijedlogu novog Zakona o radu. Zahvalnica prikazuje uznemirujuće podatke o položaju žena na tržištu rada te navodi problematične odredbe koje donosi novi ZOR.

Hvala vam što smanjujete radnička prava žena!

Na inicijativu Ženske sekcije SSSH, sutra će ženske sindikalne grupe dijeliti saborskim zastupnicima Zahvalnicu za njihovo glasovanje o prijedlogu novog Zakona o radu.

Kako navode u zahvalnici, koju možete u cijelosti vidjeti u prilogu ovog teksta, Zakon o radu koji će se izglasati u Hrvatskom saboru fiktivno deklarira da je rad na određeno iznimka (od 90%!), a da će 134 inspektora rada, koliko ih ima u Državnom inspektoratu, kontrolirat će sve hrvatske poslodavce. Zatim se fiktivno ograničava prekovremeni rad na najviše 8 sati tjedno, odnosno 32 sata mjesečno, a istodobno se uvodi izračun radnog vremena na bazi prosječnog radnog tjedna kroz četiri mjeseca, pa će se time zapravo radnicima izbjegavati plaćati prekovremeni rad! Pritom, trudnice, roditelji s djetetom do tri godine starosti i samohrani roditelji mogu raditi ako potpišu da pristaju, a pitaju se u ženskim sindikalnim grupama, kako ne bi pristali kad imaju ugovor na određeno vrijeme?! I Zakonom se stvarno ukida zabrana noćnog rada trudnicama, ženama koje doje i samohranim majkama male djece. Tek je mala mogućnost da poslodavac neće narediti noćni rad trudnici samo ako ovlašteni liječnik ocijeni da ugrožava njezin život ili zdravlje. Poznato je da noćni rad u 50% slučajeva dovodi do prijevremenih poroda i veće smrtnosti djece.