U fokusu

Idealna žena: Mudra i nenametljiva

Na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji “Primjena načela ravnopravnosti spolova na lokalne javne politike – dobri primjeri iz EU-a”, u organizaciji “Domina”, predstavljeni su rezultati sociološko-empirijskog istraživanja koje je proveo Odsjek za sociologiju Filozofskog fakulteta u Splitu, te analiza integracije rodnih politika u javne politike na području grada Splita.

Idealna žena: Mudra i nenametljiva

Na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji “Primjena načela ravnopravnosti spolova na lokalne javne politike – dobri primjeri iz EU-a”, koju je organizirala Udruga “Domine”, uz predavanja i radionice predstavljeni su rezultati sociološko-empirijskog istraživanja koje je proveo Odsjek za sociologiju Filozofskog fakulteta u Splitu na slučajnom uzorku od 982 žene od 18 do 69 godina s područja Splita, te analiza integracije rodnih politika u javne politike na području grada Splita.

 

Idealan tip

Istraživanje je provedeno u veljači 2009. godine, a doznali smo kako i koliko su Splićanke uključene u politički i javni život, koliko su zadovoljne sobom…

– Čak 84,5 posto Splićanki smatra da je u profilu idealnog tipa žene najvažnije da je mudra, cijeni se i samouvjerenost, dok su najnepoželjnije osobine prepotentna i nametljiva – ustvrdila je Anči Leburić s Odsjeka za sociologiju, koja je uz studenticu Nikolinu Raić i Mirjanu Kučer iz “Domina” koautorica istraživanja.

Zadovoljstvo u svom životu Splićanke su najviše iskazale svojom obitelji, njih čak 68,3 posto, ugledom u krugu prijatelja 59,6 posto, a najnezadovoljnije su novčanom situacijom i zadovoljenjem svojih kulturnih potreba.

U sklopu rodne analize javnih politika grada Splita analizirano je šest tisuća akata od 2004. godine, triju gradskih odjela, kao i Statut Grada i Poslovnik Vijeća, a pokazalo se da, primjerice, ravnopravnost spolova u aktima nije spomenuta nijednom.

– U splitskom Statutu se uopće ne koristi ženski rod – primijetila je koautorica ovog projekta Ana Vranješ iz “Domina”, dodavši da se analizirao i gradski proračun za 2008. godinu pa je, primjerice, za sufinanciranje prihvatilišta za žrtve obiteljskog nasilja izdvojeno tek 0,0087 posto proračuna, a za Svjetsko rukometno prvenstvo 2,2 posto.

Iz ovih iskustava bit će napravljen i “Priručnik za razvijanje lokalnih politika” koji bi trebao podići razinu svijesti lokalnih političara o rodnoj politici.